Красен Кралев: Изборите във Варна са ключът към ситуацията в страната

Мисия Варна

14-07-2013, 11:30

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Христо Бозов продължава с лъжите за кампанията си и циганския вот

Право на отговор на лъжите, разпространявани от загубилия кандидат за кмет на Варна Христо Бозов, получи PR експертът Красен Кралев в ефира на Канал 3. След като атакува Кралев на пресконференция след вота Бозов и пред Сашо Диков повтори тезата си: Красен Кралев и "медийната му групировка" нарочно са го атакували, защото Бозов отказал да му даде нови места за билбордове, понеже дължал пари на общината.
Освен откровените лъжи в тези твърдения, Бозов опита в ефира на Канал 3 да излъже и за циганския вот на изборите във Варна, който изкара почти равен: 4500 за него и 3000 за Иван Портних. Анализ на 10-те секции, в които гласува ромското население в града, ясно показа съотношението: 90:10, което Бозов очевидно изопачава. Той така и не можа да отговори на Сашо Диков какъв точно черен PR е правил Красен Кралев по време на кампанията. Стана ясно, че за такъв той смята афиширането на подкрепата на БСП и ДПС на кандидатурата му. "Това, че казваме истината, вие го наричате черен PR. ДПС не гласуваха ли за вас? Циганите не гласуваха ли за вас? Наемете си специалисти, които да ви обяснят какво е черен PR. Вие вярвате ли си, че кандидатурата ви е независима? Има заснети коли, с които возите цигани. Варненци също знаят за това. Стана ясно къде ходят циганските гласове, варненци го разбраха, затова дадоха вот на човека, когото трябваше да изберем", заяви Кралев, който също е варненец.
От отговора на Бозов стана ясно, че той не прави разлика между ДПС и вота на всички български граждани с мюсюлмански имена. Въпреки разкритията на няколко медии за задкулисните уговорки зад паравана на "независимата" му кандидатура, доцентът продъжава да отрича тази подкрепа и явно да се срамува от нея.
Въпреки настоятелните въпроси на Сашо Диков той не отговори кой е финансирал кампанията му и не спираше да повтаря, че тя била "скромна". Дори стигна до откровената лъжа, че имал само 7 билборда в града. "А парите за циганските гласове кой ги даде?", изригна в ефир Красен Кралев и обясни, че медиите недвусмислено са доказали с репортажи, снимки и видеозаписи изборния процес в ромските махали, ръководен от активисти от щаба на Бозов. Това остана без коментар от страна на Бозов, който опита да контраатакува с нова доза фалшиви твърдения за "мотивацията" на Кралев да бъде срещу него по време на кампанията. Наложи се рекламният бос отново да обясни, че парите, които "дължи" на община Варна са по договори, които бившият кмет Кирил Йорданов и заместникът му Бозов отказваха да подпишат вече година. Сумите са за наем на площите, върху които са разположени рекламните съоръжения на 2 от фирмите на Кралев. "Тези пари, които компанията ги дължи на общината, са във връзка с несвършена работа от страна на Бозов и Кирил Йорданов. От миналата година нашите договори с общината са изтекли. Ние продължихме да плащаме. От януари 2013 не сме плащали наем. Нашите юристи ни посъветваха да спрем да превеждаме сумите, защото нямаме договори и основание да го правим. А от минали години всичко е изчистено. Няма как да плащаме наем след като нямаме договор с общината. Бозов, ако си беше изпълнил задълженията като кмет на общината, щяхме да си плащаме всичко. Единствената комуникация, която имаме с общината, е за подписване на тези договори. Писали сме десетки писма на общината, имаме входящи номера за тях", заяви Краен Кралев и цитира писмо на сегашния временен кмет Богдан Караденчев, опровергаващо твърденията на Бозов. Кралев опроверга и друга лъжа на несъстоялия се кмет: Никога не съм искал от общината места за нови билбордове, имаме си достатъчно.
"Безсмислено е да влизам в комуникация с този човек. Цялата му работа в общината е таква - недовършена. Последното писмо, което имам от Карагенчев е за сумата от 78 хил лв. и няма други по-стари задължения от януари 2013 година, всичко е платено и изчистено. Става дума за задължения, за който нямаме договор. Поведението на Бозов е нагло, защото цялата администрация на г-н Йорданов не си свърши работа, друг е въпросът, защо тези договори не се подписваха. И всичко ще стане ясно, когато бъде направена ревизия на управлението на Кирил Йорданов", сложи точка на темата Красен Кралев.
Той обясни, че е помагал в кампанията на Портних, а не е бил член на щаба му. "С него сме приятели повече от десет години. Аз съм външен консултант. Между тези кандидати той беше правилният избор и аз смятам, че с този избор приключи четиринайсетгодишният олигархичен модел на управление на Кирил Йорданов". По повод опитите на Бозов да обжалва резултата PR специалистът каза: "Има право да обжалва. Не смятам, че от това ще произтече нещо. Поведението му е по-скоро плод на емоции, това е естествената реакция на загубил". За "медийната си групировка" той обясни, че е единственият собственик на фирмата, притежаваща сайтовете varna.utre.bg,bulgaria.utre.bg,sofia.utre.bg,plovdiv.utre.bg,burgas.utre.bg, dobrich.utre.bg, starazagora.utre.bg плюс закупената наскоро чрез фондовата борса „Уеб медия груп”. В същото време той поиска да узначе как така медиите, свързани с Дилян Пеевски, работеха за Христо Бозов и срещу Иван Портних през цялата кампания: Кой палащаше на Николай Бареков да работи за вас? Или вие нямахте бюджет, всичко е по любов?, попита Кралев.
В подкрепа на твърдението си, той припомни: Ние публикувахме в сайтовете интервю с участник в групите, организирани от Бареков за изборите във Варна. В него момчето ясно казва, че е бил извикан да работи в подкрепа на Бозов и при наблюдаването на секциите да премълчава нарушенията, направени в полза на кандидата на БСП. Това е действие на ТВ7. През дружеството ГИЗДИ, което през 1990 година беше създадено от БСП"
"Ясно е кой зад кого стои. Варненци не вярват, че Бозов е независим? Ясно е на всички какво се случи във Варна. Има критична нетърпимост към участието на ДПС, има непоносимост към тази коалиция ДПС-БСП, хората изразиха мнението си към този въпрос. Няма независим кандидат, винаги има ясно изразен двуполисен модел – десните партии, без Костов, застанаха ясно и категорично зад Портних, левицата застана ясно зад кандидатурата на Бозов, ДПС също го подкрепи. В поледните 30 дни този човечец не каза какво е свършил за града. А сега се опитва да скрие истината, че БСП го подкрепиха, циганите гласуваха за него, платеният им вот отиде за него. Според мен варненци показаха, че няма да допуснат да ги управлява кандидат с платен вот от ромските махали. Не може да гледаш варненци в очите и да ги лъжеш, накрая да излезнеш най-нагло и да купиш вота на ромите. Варна скочи срещу управлението на Кирил Йорданов. В момента с акта на изборите Портних приключи февруарската варненска революция. Защото на хората им писна от начина на работа, от мързеливата администрация", обобщи Краен Кралев.
Той припомни и, че при предсрочните избири за кмет избирателната активност винаги е била под 20%. С изключение на кампанията на Бойко Борисов в София, където активността беше 30%. Сега Варна постигна над 26%.

Според Красен Кралев изборите във Варна са "ключето към съдбата на сегашното правителство". "Изборите във Варна се проведоха в условия на национален протест. Ясно беше, че, ако левите спечелят, те щяха да използват тази победа в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Хората бяха категорични, че искат да сменят този модел на управление. Показаха също, че българите ще бъдат безкомпромисни. Във Варна се развиваха ясно схемите с купуване на гласове. Аз съм горд, че варненци прозряха, че за 80 лева не си струва да рискуват бъдещето на децата си. Портних трябва да убеди хората да не съжаляват. Значението на протестите в държавата е много голямо. Всички големи партии ще впрегнат PR-ите си да го тълкуват в една или друга посока. Ясно е, че имаше сблъсък между дясната идея и коалиционния модел, който се предлага в момента", каза той.

Тезата му подкрепи и депутатът Емил Радев, който се включи по телефона с думите: „Изборите във Варна бяха много тежки, пълни с опити за манипулации. Видяхме как се контролира ромски вот. Но варненци направиха правилния избор и избраха Портних".

На финала Кралев посъветва новия кмет да смени администрацията. "В нея трябва да влязат млади, образовани, амбициозни хора. Варненци ще очакват от Портних промяна в управлението на модела на града. Има много евросредства, които при правилната работа могат да бъдат усвоени, така че Варна да върне блясъка си", каза той.