Започва проектирането на незавършената част от магистрала "Хемус"

Мисия Варна

12-07-2013, 18:14

Снимка:

http://infrastructure.bg/

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Строителството може да започне след април 2015 г.

 

Започва проектирането на незавършената част от автомагистрала „Хемус" със средства от оперативната програма „Транспорт", съобщава news.bg.

За отсечката Ябланица-Белокопитово до март 2014 г. ще се направи предпроектно проучване, а до април 2015 година трябва да е готов и идейният проект, гласи информацията от Министерството на транспорта и съобщенията. Предвидено е изготвяне на доклад по ОВОС и доклад от предварителни археологически проучвания.

Дейностите ще се финансират по приоритетна ос 2 „Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси", като общата сума на предоставената безвъзмездна помощ е над 5 246 000 лева, като от тях 4 197 120 се отпускат от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а останалите 1 049 280 са национално съфинансиране.
Договорът бе подписан днес от министъра на транспорта Данаил Папазов и изпълнителния директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов.
Строителството на важната за Варна магистрала с европари беше договорено през март между бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан. Предстои анализ на трафика, след който ще стане ясно дали между Шумен и Велико Търново ще имаме магистрала или първокласен път (пак по 2 ленти за движение във всяка посока, но без аварийна лента открай докрай).