Хванаха латвиец, издирван от френските власти

Крими

12-07-2013, 16:02

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

29-годишният Крукс е разследван за участие в престъпна група, създадена за пране на пари и мошеничество

Латвиецът Алексейс Крукс беше задържан днес във Варна на основание Европейска заповед за задържане. Документът е издаден преди година от заместник-прокурор на град Рен, Франция. Компетентните власти на Република Франция настояват за ареста и екстрадицията на 29-годишния Крукс, за да бъде разследван за участие в престъпна група, създадена за пране на пари и мошеничество.

В документите, изпратени от Франция се посочва, че от началото на август 2009 година до края на същия месец през 2011 година, на френска територия са извършени поръчки на стоки от компютри на частни лица, заразени с различен тип вируси, позволяващи поемането на информация, достъп и контрол на заразения компютър. Заплащането на стоките ставало с помощта на данни от банковите карти на пострадалите лица, получени чрез познатия метод "фишинг". Престъпната схема включвала и посредници, които живеят на френска територия, наети чрез английски сайт. Тези лица получавали срещу заплащане стоката, поръчана по интернет и я препращали на конкретни адреси в Латвия. Френските власти изчислили, че от 9 ноември 2009 до 11 август 2011 година, чрез френски сайтове на е-комерс, са били направени 61 поръчки. Плащанията on-line били извършени чрез 27 френски банкови карти на обща стойност 70 000 евро.

Проследяването на колетните пратки и контрола на доставките в Латвия са установили, че фирма, която Алексейс управлява заедно с друг разследван по делото мъж е замесена  в престъпната схема. Френските власти посочват още, че максималният размер на наказанието, което законите там предвиждат за участие в престъпна група и за пране на пари чрез мошеничество е 10 години лишаване от свобода.

Днес чужденецът разказа, че знае за разследването, което се води срещу него и приятеля му във Франция, и вече бил разпитван за това в Латвия. Младият мъж съобщи и намерението да поиска доброволно предаването си на френските власти. Алексейс Крукс може да направи това изявления пред друг състав на ВОС, който ще насрочи друго заседани, за да разгледа искането за екстрадицията му. Дотогава той ще остане в ареста. Днес съдът уточни, че Крукс е без гражданство, притежава паспорт, издаден от Латвия и няма постоянен адрес в България. За да бъде гарантирано участието му в процеса по същество, който ще бъде насрочен през следващите 7 дни, той ще остане с мярка за неотклонение "задържане под стража".