Президентът подкрепя военната реформа

Новините

12-07-2013, 15:28

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Държавният глава коментира, че политическата криза може да се преодолее с предсрочни избори

Ако се спре реорганизацията на Българската армия, ще трябва да се намалят разходите за инвестиции и технологично преоборудване. Това заяви във Варна държавният глава Росен Плевнелиев, часове след изказването на военния министър Ангел Найденов за спиране на реформите. Двамата днес наблюдаваха епизоди от военноморското учение "Бриз 2013".

"Спирането на пенсионната реформа в армията означава поне още по 30 млн. на година. Запазването на поделението във Враца струва поне по 13 млн. за инвестиционни разходи плюс още няколко милиона за поддържане на персонала там. Трябва да се посочи ясно и категорично от къде ще дойдат тези пари и дали е готов министърът на финансите да ги обезпечи допълнително", коментира пред медиите президентът. Според него в момента бюджетът не отговаря на стандартите на НАТО, а в България разходите за персонал и оборудване са по-високи в сравнение с другите страни-членки. Със спирането на съкращенията обаче те няма да намалеят, категоричен бе Плевнелиев.

Що се отнася до актуалната политическа обстановка в страната, държавният глава коментира, че политическата криза може да се преодолее с предсрочни избори.

Колкото до критиките, че е предизвикал острата позиция посланиците на Германия и Франция срещу правителството, Плевнелиев коментира, че да кажеш истината е старт на дебат за проблемите на нацията.