"Аспарухово" скочи срещу варненското ВиК (ВИДЕО)

Мисия Варна

10-07-2013, 20:03

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненци на протест заради безводието

Детски викове: "Жадни сме, мръсни сме" огласиха протеста на жители на квартала

Стотина гневни жители на район "Аспарухово" се събраха тази вечер на протест пред читалището в квартала, след безводие продължило повече от денонощие. Те поискаха обяснение от шефа на ВиК в града, Валентин Вълканов и районния кмет Йордан Николов, които бяха дошли да разговарят с излезлите да протестират хора. Аспаруховци поискаха обяснение от ръководителя на водоснабдителното дружество за твърде честите аварии в квартала. Те се оплакаха и от лошото качество на водата, която тече от чешмите, за която въпреки това трябва да плащат солени сметки. На моменти дошлите да изразят недоволството си жители на района ставаха доста агресивни спрямо Валентин Вълканов, а той се оправдаваше с лошото състояние на водопроводната мрежа в града и с огромните дългове, които потребители имат към управляваното от него предприятие. "Нямаме пари, дължат ни над 12 млн. лв. Ако трябва да говорим за проблемите ще разкрием приемна в квартала и ще идвам всяка седмица", закани се шефът на ВиК дружеството. В отговор обаче той бе обсипан с множество въпроси на възмутените граждани. Почти през цялото време група деца огласяха пространството пред читалището с викове "Жадни сме, мръсни сме", а едно от хлапетата барабанеше върху празна туба от минерална вода. За изненада на съкварталците, на набързоорганизирания в социалните мрежи протест, дойде и местният свещеник.

"Над 21 млн. лв. са вложени във водопроводната мрежа на "Аспарухово" през последните 10 години. При авария много време коства източването на водата, защото кварталът се намира в ниската част на града", обяви още пред гневните протестиращи шефът на ВиК. "Защо в "Галата" имат вода, а ние нямаме?", "Какво ще бъде направено от тук нататък?", "Имате ли представа, че нищо не се е променило и след многото пари вложени в канализацията?", "Защо ни пращате на частни фирми?", продължаваха да питат аспаруховци.

Сред недоволстващите тази вечер жители на квартала бе и млад баща, който коментира, че не вярва и след появата на ВиК шефа нещо да се промени. Той бе довел пред читалището детето си като обясняваше, че заради непрестанните проблеми с водоснабдяването в района, кожното заболяване на хлапето се е задълбочило. За да се чувства добре малчуганът, родителите му трябвало да го къпят всеки ден, но вместо това, липсата на вода предизвиквала повече неудобства за тях и за мъника.

"Изграждането на инженерната инфраструктура на водопроводите и канализацията са дело на община Варна. Ние сме експлоатационно предприятие и когато се получи авария отиваме и ремонтираме", продължиха да обясняват Вълканов и заместникът му инж. Христо Иванов, който също бе дошъл да се срещне с недоволстващите граждани. Изведнъж топката за състоянието на над 50-годишната водопреносна система бе прехвърлена и на шефа на общинската дирекция по инженерна структура Стоян Димитров.