Владиката бил забелязан с плавници и шнорхел на плажа тази сутрин

Митрополит Кирил: "Обичам морето, когато намеря свободно време, излизаме с лодка и приятели за миди и рапани"

Очевидци, които сутринта също са били в района на Траката, свидетелстват, че Кирил Варненски пристигнал сам на плажа, съобщава колегата Орлин Филиповски от БЛИЦ. Сложил плавниците и се спуснал навътре в морето. Малко след това безжизненото му тяло било забелязано на повърхността на водата.

Самият Кирил нееднократно е скромничил с обяснения, че не е чак толкова добър плувец. Фактите обаче говорят обратното. От няколко години той не само сече вълните, а и практикува професионално гмуркане. На фона на това първоначалната информация за удавяне е повече от странна.

"Обичам морето, когато намеря свободно време, излизаме с лодка и приятели за миди и рапани", казвал за себе си дядо Кирил, когато медиите го разпитваха за страстта му да лови миди на Траката. Трупът му бе открит днес на същия плаж, близо до Евксиноград. Предполага се, че се е удавил. Разследващи установяват причините за смъртта му.

И предишни години той бе засичан да захвърля расото, за да лови миди за пости. Митрополитът се появяваше пред плажуващи край буната в местността Траката край Варна по бански и с торба с морските мекотели в ръка и със задължителния кръст на гърдите.

Докато бил в манастира в Зограф, хващал много сепия. Признаваше още, че няма време сам да приготвя ястия от улова си. Но някога в Атонския манастир му се е налагало и да готви.