Иван Портних става официално кмет във вторник

Мисия Варна

09-07-2013, 11:35

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Обжалването на изборните резултати от страна на загубилия кандидат не може да отложи полагането на клетва

Новоизбраният кмет на Варна Иван Портних ще може да положи клетва още следващата седмица. За да встъпи в длъжност обаче, трябва да бъде свикана сесия на Общинския съвет. "Иван Портних може да поеме функциите на градоначалник още в началото на идната седмица. Реалистично е да бъде свикано заседание на ОбС за следващия вторник или сряда, коментира пред вестник "Черно море" Владимир Тонев, който временно е председател на местния парламент.

Кметът Иван Портних е легитимно избран, категоричен е говорителят и зам.-председател на ОИК Кристиян Богоев. В ефира на Дарик радио той разясни, че дори и да бъде обжалван изборът, решението за него не се спира. Жалбите срещу изборните резултати не са пречка за встъпването в длъжност на новоизбрания кмет, коментира пред репортер на "Черно море" Богоев. Той се позовава на чл. 267, ал. 4 от Изборния кодекс, която регламентира хода на процедурите при евентуално оспорване на резултатите от вота.

В Общинската избирателна комисия все още няма постъпила жалба от доц. Христо Бозов за оспорване на вота, срокът за това е 7 дни, продължи Богоев в студиото на Дарик.

По повод твърденията, че в част от протоколите има фрапантни грешки, той отговори, че изборните книжа от всичките 385 секции са приети без възражения. По думите му изборите няма как да завършат с грешни протколи. При броенето на бюлетините и изготвянето на протоколите присъстват и застъпници на съответните кандидати. В почти всички секции същевременно имаше и представители на ГИСДИ, които също следят за почтеността на вота. „Няма нито един спор за действителност или недействителност на протоколите, няма нито една жалба или какъвто и да бил друг акт спрямо действията на секционни комисии”, изтъкна говорителят на ОИК.

Според него Изборният кодекс е изключително обстоятелствен по тези въпроси и много ясно е посочено къде може да има грешки. По отношение на конкретния случай с протокол, който вчера беше показан от Бозов като скандален и в който има посочени 707 гласували и 220 бюлетини, Богоев обясни, че първата цифра посочва броя на избирателите в съответната секция и в случая се касае повече за сгрешена дума, отколкото за объркана или манипулирана цифра. „Смятам, че в случая започват да се интерпертират цифри, които по-скоро имат статистически смисъл. Важното е, че всички протоколи на СИК са сработили с всичките шест контроли, които същестуват в един протокол. Цифрите, които кандидатът споменава, са част от тези контроли”, каза Богоев.

По темата със скъсаните чували говорителят на ОИК заяви, че я приема като част от дежурните игри по време на избори. „Един чувал беше сниман. Според мен това е провокативно отношение от страна на хора, които имат интерес да снимат такъв чувал, и защитната реакция от членовете на СИК, която също стига до провокативна такава”, коментира говорителят на ОИК. По принцип бюлетините се събират в отделна торба в чувала, а и протоколът е бил подписан от всички членове на секцията, разясни Богоев.
По закон ОИК приема пликове, избирателни списъци и чували. „Чувалът обаче се приема от специална комисия, която е съставена от представителите на политическите партии и един член на общинската администрация. ОИК не присъства. От там нямаме нито един сигнал някой да е приел чувал с нарушена цялост”, каза Богоев и добави, че чувалчетата са с двойна защита.

Той информира още, че постъпилите в деня на балотажа жалби за нарушения са общо 37. Около половината от тях се отнасят до търговия с гласове и са изпратени до полицията, която е компетентният орган по тези случаи.