Сближават бизнеса и професионалните гимназии със закон

Новините

08-07-2013, 17:15

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Днес министърът на образованието проф. Анелия Клисарова се срещна с директори на профилирани училища във Варна

Тъй като обучението в професионалните ни гимназии в момента не отговаря много на потребностите на бизнеса, трябва да се предприемат редица законодателни промени. Това стана ясно след среща на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова и директори на профилирани училища в морския град. Според ресорния министър обаче, първо трябва да се направят промени в Закона за средното образование, а след това и в Закона за професионалното образование и обучение. По думите й, обсъждането на законовата база ще започне на 1 октомври, за да може проектът да бъде внесен в парламента до Коледа. Част от корекциите, които са обсъждани пък са свързани с въвеждането на кредитна система, подобна на тази в университетите, повече часове по практика, възможност за работа и квалификация още по време на обучението.

Предвижда се още да се изтупат от праха професии, които в момента не са толкова престижни и не са много предпочитани от учениците поради ниското заплащане. Такива, според проф. Клисарова са например асансьорните техници или кадрите за ЖП транспорта.Един от начините децата да бъдат стимулирани да избират обучение по тези специалности пък ще е въвеждането на общински или държавни стипендии.

От срещата във Варна стана ясно още, че учебните програми в професионалните училища трябва да бъдат съобразени с развитието на родната икономика и дефицита на кадри в дадена област. Затова и от Българската стопанска камара вече са възприели идеята за създаване на Фонд за професионално обучение, какъвто функционира в Дания.