Прокуратурата и ОИК предотвратиха опит за двойно гласуване

Мисия Варна

06-07-2013, 18:28

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Списък с 480 избиратели приготвили в УМБАЛ "Св. Марина"

Двойно гласуване в утрешния ден беше осуетено днес от ОИК, научи varna.utre.bg. По предварително изготвен списък 480 настанени за лечение пациенти е трябвало да упражнят правото си на вот във временна секция в Терапията. "Член 42, ал. 3 от закона изисква в срок от 48 часа преди началото на изборния ден началникът на лечебното заведение да предостави на районните администрации имената на хората, които ще гласуват в болницата. Това обаче не е направено", потвърди информацията председателят на ОИК Кристиян Богоев. 

След като получат списъците от болниците районните кметства заличават имената на хората от избирателните списъци по местоживеене. Така на практика 480 варненци са се оказали с възможност да гласуват на две места. "Извършена е проверка, със случая се занимава районна прокуратура", допълни още Богоев. Според него евентуално двойно гласуване е щяло да бъде засечено, но едва след изборите, когато ГРАО проверява списъците с упражнилите правото си на вот.

Още нарушения е открила прокуратурата в списъка на Университетската болница "Св. Марина". Сред потенциалните 480 гласоподаватели е имало деца и чужденци, научи още varna.utre.bg. Член на борда на директорите на "Св. Марина" е проф. Красимир Иванов, който оглави инициативния комитет на независимия кандидат за кмет Чавдар Трифонов. Подкрепеният от ДСБ претендент остана трети в надпреварата за кмет на града и преди втория тур отказа да подкрепи когото и да било от останалите двама кандидати. Въпреки това голяма част от активистите в кампанията му сега активно работят срещу другия десен кандидат Иван Портних. Особено видно е това в социалните мрежи и форумите.