Димитър Николов: Впечатлен съм от енергията и ентусиазма на Портних да промени Варна

Мисия Варна

05-07-2013, 23:00

Снимка:

e-burgas.com

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Двата морски града трябва да работят заедно по изпълнението на големи инфраструктурни проекти, убеден е бургаският кмет

Бургас е пилотна община по реализирането на проекта интегрира градски транспорт, но Варна също напредва и се очаква след 15 септември новите превозни средства да бъдат по улиците на морската столица. В предаването „Утро в нашия град” на телевизия „Черно море” кметът на Бургас Димитър Николов обясни, че този проект е на път да се осъществи и във Варна благодарение на усилията на кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних.

„По темата за интегриран градски транспорт работихме много успешно с г-н Иван Портних. Впечатлен съм от неговата енергия и ентусиазъм във Варна да се случат нещата. Така трябва да бъде и във всеки голям български град. Хората, които са овластени да управляват тези процеси, трябва да се отдадат изцяло и да знаят, че няма да има почивен ден или минута почивка. Така че пожелавам успех на нашите събратя във Варна. Морето ни свързва да мислим в една посока. Бъдещето е общо и е наше”, заяви Николов.

Кметът на Бургас каза още, че се надява политическата обстановка в страната да не повлияе на реализирането на този важен проект, тъй като смяната на екипите в министерствата води до забавянето на изпълнението на проектите.

Димитър Николов заяви още, че Бургас и Варна трябва да работят заедно по изпълнението на големи инфраструктурни проекти, тъй като двата морски града са алтернатива на столицата.

Като пример бургаският кмет посочи реализацията на проекта автомагистрала „Черно море”.

„В стратегическото развитие на ЕС по транспортната инфраструктура за АМ „Черно море”, не е заложена за финансиране по оперативна програма „Транспорт”, така че ние трябва да търсим алтернатива. Да бъдем изключително настоятелни и да „тропаме по масата” в Министерски съвет, за да се търси алтернативно финансиране, публично-частно партньорство или схеми с републиканско финансиране. Но това трябва да е една наша активна, обща позиция”, заяви бургаският кмет.

Той припомни също, че другият проект, по който Бургас работи и ще се реализира, и във Варна е закупуването на нови тролейбуси, които ще променят изцяло градския транспорт в морската столица.