Рейдовата кула - червена, транспортният министър не хареса проекта

Мисия Варна

05-07-2013, 13:26

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Данаил Папазов ще настоява за децентрализация на морските администрации във Варна и Бургас

Идейният проект за сградата на рейдовата кула във Варна, решен в червен цвят не се харесал на транспортния министър Даниел Папазов и затова той още веднъж дал шанс проектът да се обсъди. Според шефа на ведомството, сградите на рейдовите кули във Варна и Бургас трябва да са еднакви, въпреки че по света нямало такава практика. По проект бургаската кула ще е синя. 

Днес Папазов посети Варна, за да връчи лично заповедта за назначаването на новия директор на Изпълнителната дирекция "Морска администрация", кап. Георги Цветков. Това пък се случи в Дома на моряка пред представители на бранша. Пред тях той коментира, че морските администрации във Варна и Бургас трябва да получат самостоятелност, а не да са зависими от София както е сега. По думите му, структурата в столицата трябва да запази единствено функциите си, свързани със законодателни инициативи и връзки с европейските институции и родните министерства.

"В момента никаква финансова самостоятелност няма в администрацията във Варна. дори да си купят хартия трябва да питат София. Всичко се решава от столицата", коментира министърът и добави, че същото трябва да се случи и с Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Според него, поне 60 % от таксите, които постъпват от съответния район, трябва да остават в местните власти, които да решават местните си проблеми.

Пред представителите на бранша Папазов коментира още, че трябва удостоверенията за експлоатационна годност на пристанищата, които се издават от морска администрация, да бъдат постоянни, а не както досега да се издават за по една година. Целта, според министъра е да се подобри политиката по привличане на нови свежи инвестиции. Той припомни още, че във вторник започват да действат пет обществени съвета към Министерството на транспорта. Те ще отговарят за четирите вида транспорт, а петият ще бъде за информационните технологии и съобщенията.

Друго, което Данаил Папазов коментира с членове на морски организации във Варна бе и обединяването им около общ текст с предложения за промени в Закона за пристанищата. Според него до 3-4 месеца, предложението ще може да влезе на обсъждане в парламента. "В действителност трябва да се обединим, защото първият път когато говорих с г-н Миков за това, той ми каза: "Тоя закон вече го променяте 150 пъти".

Малко след срещата в Дома на моряка, транспортният министър посети и бившето си работно място - Пристанище Варна.