Водата тръгва към Каменар по немска технология

Новините

05-07-2013, 10:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

300 метра тръби ще бъдат сменени от ВиК, общината поема разходите по прокопаването

До дни ще започне подмяната на тръбите в горната част на с. Каменар, където възникват чести затруднения с нормалното подаване на вода. Тръбите вече са доставени на място. Община Варна е поела ангажимент да реализира за сметка на бюджета прокопаването на трасето и полагането им.

Проблемът с водоподаването във високата част на Каменар възниква периодично. Причината е, че водата, която стига до тази част на селото е с променливо налягане, по-често ниско. Тя се подава от помпена станция "Батова", която захранва Каменар, Кичево и част от "Виница". Ситуацията с налягането възниква само в част от село Каменар заради разположението на сградите. По тази причина в тръбите бързо се образуват котлени отлагания, които ги запушват. От последната подмяна на проблемния тръбопровод са минали само две години.

Проблемът е поставян нееднократно на вниманието на община Варна. Решението му бе подсказано преди няколко месеца от председателя на комисията по финанси и бюджет в Общинския съвет Иван Портних, който насочи специалистите на дружеството към технология, предотвратяваща котлените отлагания. След направени допълнителни проучвания "ВиК – Варна" се свърза с немска компания, която предлага уникални за България устройства за преобразуване на водата така, че да няма отлагания на варовик по тръбите.

Изпратени бяха проби на водата, които да позволят на немските специалисти да разработят устройства, подходящи за нашите условия. За да не се отлага решаването на проблема, са предприети аварийните мерки по подмяна на тръбите. Веднага след приключване на предварителните проучвания и уточняване на техническите параметри с немските специалисти ще се пристъпи и към внедряване на устройствата за преобразуване на водата, очакванията за които са да решат проблема в дългосрочен план.