Портних размаза Бозов в студиото на БиТиВи

Мисия Варна

04-07-2013, 19:51

Снимка:

БиТиВи

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

ВИДЕО: Двамата кандидати за кмет на Варна участваха в дебат с водещи Цветанка Ризова и Димитър Цонев

Неравностоен дебат между двамата кандидати за кмет на Варна гледаха днес зрителите на БиТиВи. В студиото на "Лице в лице" с водещи Цветанка Ризова и Димитър Цонев десният Иван Портних засипа опонента си Христо Бозов, подкрепен от БСП, с въпроси, на които той не успя да отговори. Основният коз на бившия заместник на Кирил Йорданов беше, че е независим кандидат за кмет. "Срамувате ли се подкрепата на БСП?", попита Портних.

Той беше категоричен, че в кампанията на опонента му се води от екипа на Кирил Йорданов, а в кампанията активно участва и ДПС. Местната структура на етническата партия има решение за подкрепа на Бозов и активно участва в агитацията, заяви Портних. Той беше атакуван от Бозов, че е получил нареждане "отгоре" да подкрепи забраната за строителство в Морската градина, което по никакъв начин не можа да омаловажи факта, че Портних изнесе на гърба си цялата битка за това в новия Общ устройствен план на Варна Морската градина - от пристанището до Евксиноград, да бъде оцветена в зелено.

Той от своя страна попита кандидата на БСП защо като временен кмет не е забранил движението на колите в Морската, където сам призна се разхождал всеки ден по 2 часа. "Направих работна група, за да намерим решение, което да удовлетворява както гражданите така и администрацията", контрира Бозов. Не стана ясно обаче защо администрацията има различни интереси от тези на гражданите по отношение на колите в парка. "Категорично никакви коли нямат място в Морската градина!", прекъсна обясненията на опонента си Портних.

Представители на протестиращите задаваха въпроси от Варна. Освен за Морската те питаха за корупцията в общината, за това как ще се справи бъдещият кмет с проблемите с инфраструктурата в града, как ще накара администрацията да заработи. Слави Михайлов директно обвини Христо Бозов, чийто ресор като зам.-кмет бяха социалните дейности, че нищо не е направил за сираците, които напускат социалните домове на 18 г. "Нито един сирак не е настанен в общинско жилище, докато Бозов беше зам.-кмет, той отказваше да се срещне с нас", обясни младежът. "Като временен кмет г-н Бозов обяви, че замразява сделките с общинска собственост. Само 10 дни по-късно, на 12 април той е подписал продажбата на апетитен имот на фирма.

"Сделката е започната от Кирил Йорданов, а Бозов я довърши", беше другият въпрос, който остана без отговор. Вместо това доцентът опита да прехвърли несвършената работа по построяването на социални домове за деца в неравностойно положение върху миналото правителство и върху комисията по финанси, на която председател беше Портних. "В цялата страна бяха построени тези къщички, които са по национален проект, Варна получи парите, но строителството още не е започнало", отговори му десният кандидат. Той директно попита опонента си какво е свършил за варненци през 6-те години, в които е бил зам.-кмет. "Отговарях за социалните дейности и здравеопазването, в които Варна е за пример", отговори Бозов. Така той се разграничи от управлението на екскмета Кирил Йорданов, чиято работа се опита да критикува, и не приемаше обвиненията, че е част от екипа му и от статуквото в управлението на града. Въпреки че ресорът му е социални дейности, Бозов отрече да е виновен за провала на финансирания с европари ремонт на Социалния учебно-производствен център. "Тук бяха наляти над 5 милиона общински пари, сградата продължава да е необитаема, условията за хората, които настанява общината там, са ужасни, а заради далаверите при ремонта наблюдаващият орган отказва да възстанови похарчените от бюджета на града пари", продължи Портних.

Защо прекроихте проекта за Интегриран градски транспорт, за да ремонтирате бул. "Владислав"?, попита Христо Бозов. "Това е лъжа", отсече Портних и обясни на опонента си, че с парите от държавния бюджет за преасфалтирането на "Владислав" не е ремонтиран безспорно по-надупчения "Трети март", тъй като проектът, представен на МРРБ от кметската администрация, е бил умишлено раздут.

Димитър Цонев няколко пъти връща разговора към подкрепата, която ГЕРБ даде за Кирил Йорданов за четвъртия му мандат. "Аз съм в политиката от година и половина и не съм участвал в решението за подкрепа на Йорданов. След като станах областен координатор на ГЕРБ започнах активна работа по затлачените от неговия екип европейски проекти в резултат на което Варна спечели 150 млн. лева. Аз бях човекът, който обяви, че ГЕРБ сваля политическото си доверие от Йорданов", отговори Портних.

ЗАПИС ОТ ДЕБАТА