Учениците във Ветрино с ремонтирано школо за 15 септември

Новините

02-07-2013, 15:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Инвеститори проявяват интерес за изграждане на атракционна зона в общината

През септември 307 ученици във Ветрино ще прекрачат прага на местното школо в обновени класни стаи и санирана сграда. Ремонтът трябва да приключи до края на месеца, а е факт благодарение на проект, финансиран с европари, спечелен от общината. Санирано и обновено е и обединеното детско заведение "Васил Левски". В детската градина се отглеждат 44 малчугани, съобщи на пресконференция днес кметът д-р Димитър Димитров. По думите му, след ремонта двете сгради ще имат топлоизолация на външните стени, пода и покрива. Ще бъде подменена дограмата, сградите ще разполагат със слънчеви колектори, а в детската градина ще има нова отоплителна система. Средствата, които са отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие" са в размер на 608 382 лв.

Според Галина Тодорова от кметската администрация, на детската градина последно са извършвани частични ремонти през 2006 година, а училището не е реновирано от 2008 година насам. По думи на кмета, д-р Димитров, още два филиала на забавачката в общината, в която иначе има 10 населени места, трябва да бъдат ремонтирани, като отново ще се търси държавно или европейско финансиране.

Средствата от Европа са една от надеждите на общината за развитие в следващите години. С пари по европрограма през април е създадено и звено за услуги "Помощ в дома". По думи на зам.-кмета Ирина Маджарова, продължителността му е 14 месеца, като 64 възрастни и самотни хора и хора с увреждания ще имат лични и социални асистенти. След края на програмата, в общината обмислят да продължат да предоставят услугата, като се използва потенциалът на домашния социален патронаж. При стартирането на услугата е имало почти двойно повече кандидати да се възползват, уточни Маджарова.

Разположена между два големи града - Варна и Шумен, във Ветрино все още има доста млади хора, но и много други са предпочели да се изместят към по-големите населени места в търсене на работа. Засега общината е един от най-големите работодатели. Поминъкът на голяма част от жителите е от животновъдство и земеделие, срещат се и малки частни фирми, които обаче не осигуряват много работни места.

Друга възможност, която местната власт вижда за развитието на района е туризмът. Според кмета, д-р Димитров, наскоро е имало инвеститорски интерес за изграждане на зона с атракциони. Популяризирането на селищата в общината като място за разходка на туристите е една от амбициите на кметството. Вбъдеще може да се обмисли маршрут, в който да бъдат обединени най-интересните места за посещение. Такива са например скалните манастири край Невша, природните забележителности край Метличина, музеят на хляба, винарната. Интересна за туристите би била и екопътеката, която трябва да се изгради край село Ягнилово, обмисляно е и джамия в едно от населените места да бъде обявена за паметник на културата.