Г.Ангелов: Правителството ще тегли заем, за да си купи време на власт

Парите

02-07-2013, 10:39

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Преразглеждането на бюджета ще е лош сигнал към инвеститорите

Изненадваща е новината за дупка от 1-2 милиарда лв. в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, тъй като до 31 май, т.е до края на мандата на служебния кабинет имаше излишък, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той изрази очудване, че за един месец може така да са изпуснали нещата, че да има такава "дупка", коментира още той.

Обяснението му е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани 1 млрд. лева, припомни икономистът и попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Несигурното поведение на правителството е лош сигнал, за Ангелов и припомни,че  преди седмици финансовият министър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

Актуализацията на бюджета е изненада и за проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов. Пред bTV той обясни, че все пак има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.