Министерството на инвестициите поема и строежите по морето

Новините

02-07-2013, 07:22

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Новата структура си написа устройствен правилник, преди да е готова промяната в 82 закона за разделянето му от МРРБ

Новото министерство на инвестиционното проектиране ще одобрява общите и подробните устройствени планове на селищата с национално значение, включително морските и планинските курорти, както и на всички черноморски общини, съобщава в. "Сега". Ще отговаря за законността на строежите, а индиректно ще има думата и при харченето на милиарди левове от еврофондовете.

Това става ясно от проектите за устройствени правилници на новото ведомство и на орязаното министерство на регионалното развитие. Двата документа са публикувани в интернет за обсъждане, преди да са известни промените в 82 закона, които трябва да поделят функциите в регионалната политика. Дотогава регионалният министър е с вързани ръце и не може да разпише нито едно разрешение за строеж. Както "Сега" първи писа, този детайл блокира редица големи инфраструктурни проекти в разгара на летния сезон, като лот 2 на магистрала "Струма". Областните управители пък не могат да защитават държавните интереси при дела за имоти, защото няма кой да ги упълномощи.

Според правилниците разрешенията за строеж остават и занапред в правомощията на регионалния министър Десислава Терзиева, но такива ще издава и колегата й Иван Данов по неговите компетенции. Данов занапред ще разрешава и одобрява подробните и общите устройствени планове на селищата с национално значение и черноморските общини. Именно морските общини масово нямат ОУП-ове, а според последните промени в ЗУТ крайният срок за това е 2016 г. Курорти от национално значение според последния списък на МС от м.г. са "Боровец", "Пампорово", "Юндола" във Велинградско, "Албена", Ахтопол, Балчик, ваканционното селище "Дюни", "Златни пясъци" и др. Това правомощие обяснява донякъде първоначалния "личен избор" на премиера Орешарски за поста - Калин Тихолов, който е изготвил едни от най-скандалните устройствени планове по Черноморието, включително плана на община Царево (курорт с национално значение) и застрояването на парк "Странджа" и бе замесен в скандала "Дюнигейт". Иван Данов е близък колега на Тихолов.

Националният експертен съвет по устройство на територията, с който трябва да се съгласуват ОУП-ове на морските общини, също ще е на подчинение на Данов. Към него минават още държавният строителен контрол и Агенцията по кадастър и геодезия. Освен това се създава специализирана дирекция "Привличане на финансови ресурси, свързани с инвестиционните проекти". Тежки отговорности ще имат 11-те служители в нея - ще подготвят и управляват проекти, финансирани от еврофондове и др. източници. Освен това ще провеждат обществените поръчки по тези проекти и ще контролират финансовото им изпълнение. Правилникът не уточнява кои проекти влизат в правомощията на министъра.

МИП ще "съдейства на общините за благоустрояване на населените места чрез подготовка на инвестиционни проекти, финансирани със средства от републиканския бюджет и други финансови източници", ще подпомага кметствата за "подготовката и реализацията на проекти от инженерната инфраструктура, финансирани от републиканския бюджет", както и на "социални проекти, финансирани от международни финансови институции". 

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

В МИП ще работят 125 души. Министерството все още няма адрес. За Данов се търсят двама заместници. На подчинение на МРР все пак остава пътната агенция. В МРР ще работят 623 души, а в АПИ - 1513. Това е само с 38 души по-малко от общата численост към момента на МРРБ и агенцията, с което обещанията за раздуване на чиновниците не се оправдават. В МРР остава ГРАО, която отговаря за изборните списъци, както и "Програмиране на регионалното развитие", концесиите, ВиК сектора.