Два акта за Марешки заради опасните плакати

Общината плаща масрафа по ежедневното почистване

Два акта от дирекция "Обществен ред и контрол" са били връчени на Веселин Марешки заради плакатите, с които негови емисари всеки ден кичат разделителните огради по всички варненски булеварди. Общинските чиновници дълго издирвали предизборния щаб на аптекаря, тъй като в Общинската избирателна комисия той е бил регистриран в Медицинския му център в "Младост". Оказало се обаче, че този адрес е фалшив и щабът е в сградата на Марешки до Централна поща. 

Въпреки актовете обаче общината ще трябва да похарчи пари на данъкоплатците, за да чисти след развилнелия се кандидат за кмет, от който се очаква да спазва реда в града. Наетата за това фирма "Стимекс" е била вдигната на пожар да маха плакатите, които са безхаберно закачени с телбот за железата, късат се от вятъра, летят навсякъде и се залепят по предните стъкла на автомобилите. Десетки сигнали за това бяха получени в общината и в полицията. Служителите на "Стимекс" излезли да чистят още по тъмно в неделя и за 6 часа успели да премахнат агитационните материали, поставени в нарушение на заповедта на временния кмет Богдан Караденчев. Още същата нощ обаче безкрайните редици с лика на аптекаря пак лъснали по варненските булеварди. От 5 часа в понеделник от "Стимекс" отново започнали чистенето, но още в 7.30 отрядите за бързо реагиране на Марешки вече запълвали празните места с още по-големи плакати. Вчера пък протестиращите почистиха града от тях и закараха пълният със скъсани плакати контейнер пред щаба на партия "Либерален алианс", от която официално е издигнат фармацевтичния бос. Това окончателно вбесило вечния претендент за кметския стол и днес отиващите на работа варненци станаха свидетели как 8 автомобила спират на аварийни по булевардите, от тях слизат 30-тина души, които за минути слагат нови плакати. На тях освен лика на вожда им се мъдрят и снимки на основните претенденти в надпреварата за кмет - Христо Бозов, заклеймен като бивш заместник на Кирил Йорданов, и на Иван Портних, неясно защо наречен финансист на Кирил Йорданов. През последните 12 месеца Портних беше шеф на комисията "Финанси и бюджет" в Общинския съвет и като такъв успя да спре не едно и две нелогични финансови искания на кметската администрация. Нещо повече - при гласуването на предложения от Йорданов бюджет за 2012 г., Иван Портних успя да махне 2 от перата - зала за бадминтон и затъналото в съдебни спорове разширяване на бул. "Левски", и пренасочи парите за преасфалтиране на бул. "Сливница" - чудо невиждано за Варна, за което досега се твърдеше, че няма пари, а скромните средства стигат само за така "изгодните" кръпки.
Хартиената "лъжа" явно се оказа недостатъчна, защото подкрепата за Марешки спада с всяко социологическо проучване, и днес той предприе нова тактика - почти всички рекламни табла - така наречените "ракети" с образа на Иван Портних са старателно скрити от залепени направо върху стъклото 4 плаката на Марешки. Така е около басейна "Приморски", на Червения площад, срещу завод "Дружба", към пазара "Чаталджа", в "Младост".
"Тъй като няма закон, по който Марешки да бъде санкциониран за това, а ние трябва да чистим съоръженията от плакатите и лепилото, ще облепим къщата на господина с агитационни материали на останалите му конкуренти", заричат се собствениците на минибилбордовете.
Интересен е фактът, че атаката на Марешки е пожалила "ракетите" с образа на Чавдар Трифонов и явно е насочена единствено срещу Иван Портних.