Варненският затвор - тормоз и теснотия

Животът

24-06-2013, 19:44

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

България е сред страните с най-висок дял рецидивисти в Европа

Всеки момент се чака решение на Европейския съд по правата на човека по делото на лишен от свобода във варненския затвор, държан завързан с белезници за леглото си в продължение на девет дни. Това обяви председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК), Красимир Кънев. Организацията научава за случая по време на посещение в затвора преди няколко години, като впоследствие съдейства на лишения от свобода за правна защита в Страсбург. Кънев припомни, че и в доклад на Комитета срещу изтезанията се посочва, че завързването на проблемните затворници от страна на надзирателите по препоръка на психиатри е една доста разпространена практика във варненския затвор.

В това отношение е много важен достъпът на странични наблюдатели, медии и неправителствени организации в местата за лишаване от свобода, коментира Красимир Кънев. По думите му, тези посещения трябва да бъдат регламентирани от закона, а в момента се осъществяват на добра воля. "Много е важно да има независими наблюдатели на местата за лишаване от свобода, защото те са затворени институции, от друга страна се финансират от парите на данъкоплатците и обществото има право да знае какво става в тях, за какво си дава парите. Това няма как другояче да стане, ако няма журналисти и неправителствени организации, които да влизат и да съобщават как се третират хората, лишени от свобода", категоричен е председателят на БХК.

Варненският и бургаският затвори са едни от най-пренаселените в страната и с изключително лоши битови условия. Всъщност, нито един затвор у нас не отговаря на международните стандарти за третиране на лишените от свобода, коментира още Кънев, чиято организация извършва посещения от 1994 година насам.

Най-сериозните проблеми зад решетките са препълнеността, лошите битови условия, липсата на рехабилитационна работа с лишените от свобода. Това дава тежки последствия както за затворниците, така и за обществото като цяло. Лишените от свобода излизат много често озверени с изцяло загубени трудови и комуникационни навици, с тотално скъсани социални контакти. При това положение не им остава почти нищо друго, освен да извършат други престъпления и не напразно България е сред страните с най-висок дял рецидивисти в Европа.

Втори ден по инициатива на Българския хелзинкски комитет във Варна се провежда обучителен семинар по международни и национални стандарти за правата на лишените от свобода. Първите посещения на организацията в затворите в страната започват преди почти 20 години. През това време затворът във Варна е посещаван от тях редовно. Във времето има и положително развитие по отношение на промяната на законодателната рамка. Например вече не се допуска нарушаване на правото на лична кореспонденция, която в миналото е следена. По-малко са и оплакванията от незаконни действия от страна на надзирателите - побои, употреба на сила и помощни средства.