Релсите във Варна – само във въздуха, не под земята

Мисия Варна

24-06-2013, 13:40

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Монорелсова железница решава проблемите с транспорта и трафика в града

Кои са най-належащите проблеми на Варна и как ще бъдат решени те в рамките на оставащите 2 години от мандата кандидатът за кмет на Варна Иван Портних включи в 9 програмни точки: преасфалтиране на улици и булеварди и ремонт на тротоари и детски плоадки, край на драмата с детските градини, грижа за парковете и край на колите в Морската, работни места и доходи, здравеопазване и социални грижи, туризма и имиджа на града.

Освен тях обаче Портних представя една след друга идеите си за бъдещето на Варна. Започна с пристанището и превръщането му в зона за забавления и туризъм. Продължи с най-голямата варненска язва – Максуда. Сега подема друга болна тема – транспорта на града.

Представяме ви задълбочения му анализ за това защо във Варна не може да има метро и защо не може да разчитаме само на автобуси и тролеи. Иван Портних е разработил в детайли и идеята на транспортния екпсерт и бивш депутат от ГЕРБ Свилен Крайчев за монорелсов път, който да замени подземната железница.

Ето какво предлага кандидатът за кмет Иван Портних за бъдещото развитие на транспортната схема на Варна:

Варна като модерен европейски град, какъвто заслужава да бъде и за което ще работя, има нужда от нов вид обществен транспорт, който генерално и трайно да реши проблемите на града, породени от трафика. Като най-голям, промишлен културен и обществен център в североизточна България, както и един от най-големите в страната, през последните години градът привлече много жители от други региони. Само за периода между преброяванията 2001 г. и 2011 г. по данни на НСИ населението на гр. Варна се е увеличило със 7% или с 22 000 души по официални данни. По неофициални с много повече. Това създава своите проблеми, като един от основните е трафикът. С активната ми работа като общински съветник и председател на комисията по "Финанси и бюджет" към община Варна, беше успешно придвижен проектът за интегриран градски транспорт на стойност 114 млн.лв. Скоро ще бъдат доставени 70 нови автобуса, на обща стойност около 33 млн. лева. Предстои втория етап от проекта, който предвижда внедряване на автоматизирана билетна система, система за осигуряване на предимство на превозните средства на масовия градски транспорт на 27 регулирани кръстовища, система за информация на пътниците в реално време и център за управление на масовия градски транспорт. Очакваме и 30 нови тролейбуса, по друг проект. Това безспорно е нещо важно и значимо за града, но обръщайки поглед към бъдещето, е належащо, според мен, да се разработи нова концепция за обществения транспорт във Варна. Всеки модерен, динамично развиващ се град залага на бърз, надежден и екологичен транспорт, който да е независим от автомобилния трафик.

Ето затова ще работя за изграждане на монорелсова железница. Идеята нито е нова, нито е моя.

От идея до реализация, обаче пътят не е никак лек, затова повечето прагматични идеи остават в сферата на добрите намерения. В тази връзка мога да кажа, че имам детайлно разработена концепция за реализацията на този прект, която включва следните основни моменти:

Защо монорелсова железница, а не подземно метро. 

Варна е град с много високи подпочвени води. Не, че е невъзможно да бъде изградено подземно метро. В много градове по света подземната железница минава под реки и канали. Не мисля, че в градове с изградени подземни железници, като Ротердам или Банкок, нивото на подпочвените води е по-ниско от това във Варна. За съвременното строителството почти няма невъзможни неща. Освен технически възможности, обаче трябва много сериозно да се обърне внимание и на икономическата ефективност. За това съм на мнение, че най-подходящо за Варна е тук да бъде изградена монорелсова железница. Разходите за строителство и поддръжка за нея ще са значително по-ниски от тези, които изискват подземните влакове.

Също така и според изследване на британски учени от университета в Саутхемптън, пътуването в подземно метро може да е вредно за здравето, тъй като малките прахови частици във въздуха, които се срещат в подземната железница, са доста различни от праха, който дишаме в другата заобикаляща ни среда и това може да е вредно за здравето, защото тези частици могат лесно да проникнат в тялото, включително в белите дробове, черния дроб, мозъка и бъбреците.
Монорелсовата железница ще може да бъде изградена значително по-бързо от сравнимо по параметри подземно метро, със значително по-малко неудобства за гражданите по време на строителството. Няма да се налага изграждането на скъпи системи за отводняване, вентилация и пожаробезопастност на станциите и т.н..
Съвременните монорелсови железници са значително обезшумени и не създават проблеми с шума на живеещите в сградите около трасетата, затова този им основен недостатък може да считаме за пренебрежим.
Къде да бъде трасето
За Варна има различни концепции по въпроса за маршрута на една монорелсова железница. Според някои е редно тя да е от летището до центъра. Според други тя трябва да свързва Варна с курортите. При всички случаи този вид транспорт трябва целогодишно да превозва максимален брой пътници. Град Варна е така ситуиран, че от изток е Черно море, от юг - Варненското езеро, на север е Франгенското плато и градът естествено се е развил в западна посока. Това дава възможност с една линия, започваща от кв. „Владиславово“ и стигаща до центъра, да се обхванат максимален брой пътници, придвижващи се от и за жилищните квартали на града, както и повечето от хипермаркетите. Разбира се, че точният маршрут ще го определят специалистите на база експлоатационни и технически параметри, но във всички случай той трябва да свързва крайните квартали с центъра и едва тогава може да се мисли за разклонение до летището. Още повече, че аеропортът във Варна е със сезонна натовареност, а и за значителна част от пътниците (за туристите) има организиран транспорт от и до там. И в София метрото беше изградено на база на подобна концепция, което се оказа правилно. Първият метродиаметър свърза крайните квартали с центъра на столицата, вторият беше прокаран покрай софийската централна ж.п. и автогара и чак сега ще бъде изградено разклонение, което да свърже летището.

Ако това начинание се окаже успешно, в което вярвам, може да се мисли и за други линии,

като например от Аспарухово, през нов мост над езерото, покрай новия интермодален пътнически терминал и ивент и експо център, който планирам да бъде изграден в кв. Максуда, на север например. Това ще даде възможност и за развитие на града в южна посока. Но даже и само една линия да успеем да изградим в следващите, да кажем 7 години, това ще е огромен успех, ще облекчи като цяло трафика в града и ще има положителен ефект за всички варненци и гости на града. Даже и за тези, които няма да ползват този вид транспорт. Някои съграждани могат да кажат, че това не ги касе, защото живеят във Виница например. Аз бих им казал, че това засяга и тях, макар и косвено, защото в следствие на облекчения трафик по кръстовищата, техният транспорт – личен или обществен ще стига по-бързо до центъра и останалата част на града. Затова изграждането на монорелсова железница е концептуално важно за Варна.
Как да бъде изградено и финансирано
През остатъка от този мандат може да бъде изготвен цялостен идеен проект и всичко гореописано да бъде облечено в конкретни икономически и технически параметри. За целта ще поканим кoнцерни като Вombardier, Siemens, Hitachi и други, които имат реализирани подобни проекти по света да изготвят конкретни идейни проекти. Смятам, че интересът няма да е малък, тъй като това ще има и имиджов ефект за компаниите. В момента монорелсовите железници по света значително отстъпват на метрото по ред причини, а същевременно редица компании като Metrail се опитват да наложат подобни авангардни концепции за транспорт. Това дава основание да считаме, че при разработване на проекта и евентуалното му реализиране, компаниите освен печалба ще преследват и други цели. С реализацията на един такъв проект във Варна съответната компания ще има възможност да наложи своята концепция, която да ползва за пример за успешно реализиран проект за монорелсова железница. Това предполага, че основната цел на компанията може и да не е максимизиране на печалбата от проекта във Варна, което би го направил още по-изгоден и реализируем. Когато на база на детайлните идейни проекти се ориентираме какви ще са разходите за изграждане и експлоатация, на база на това, както и на симулационни модели ще бъдат определени конкретните параметри, които да бъдат заложени в бъдещия проект. За финансиране ще се използват средства по европейските програми. При положение, че се касае за обществен релсов транспорт, смятам, че той може да намери приоритетно място за финансиране.
За да бъде реализирано това, ни предстои доста работа. Знам как и имам воля и потенциал да я свърша.