Морски вълци правят "Етър" на морето, чакат новия кмет на Варна

Туризъм

24-06-2013, 07:37

Снимка:

Стандарт

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Ще броят по 1500 евро да се махнем, за да излеят бетона, треперят в рибарско селище Аспарухово

Морето се стопли и рибата бяга навътре. Затова сутрешният улов е само едно кило граца. Толкова извадиха с лодката си Ярослав Бойчев и Атанас Дрохлев, въпреки че от ранни зори са тръгнали на слука. Едно кило за две къщи за нищо не стига. Не им се продава за 3 лева и решават да я хвърлят в тигана, за да има вкусен обяд. Останалите от рибарското селище Аспарухово между Варна и Галата още не са излезли от морето и може да понапълнят лодките, коментират двамата мъже на брега.

За първи път обаче всички обитатели на хижите и семействата им се вълнуват не толкова от рибата в мрежите, колкото от предстоящите кметски избори на 30 юни. Знаят имената на повечето от кандидатите за кмет и вече се срещнали и с трима от тях. Бъдещият градоначалник трябва да отреди съдбата на рибарското селище, което от 35 години съществува на екзотичния бряг без сигурност и документи. Напоследък е на прицел заради много интереси и апетити към красивото място на самия бряг. Покрай "Дюнигейт" щяхме да изгорим и ние, казва Ярослав. Той е зам.-председател на рибарското сдружение "Карантината", кръстено на тукашната живописна местност. Със заповед на МРРБ започнали проверки от РДНСК и голяма община, направили констативни протоколи за незаконното строителство. Аха

да бутнат 60-те рибарски хижи

и започнала" февруарската революция" във Варна. Уплашени от протестите, на общинарите не им е било до събаряне на бараките. Но никога не е късно пак да ни подметнат, казва Яро. Според морските мъже заплахата за покривите над главите им идва не толкова от строго законодателство, колкото от хората с пари. Ще броят по 1500 евро на кв. м и ще ни изгонят, за да не пречим да излеят бетона и тук, категорични са те. И посочват масивните строежи, плъзнали вече зад гърба им. Там се вдига се огромен затворен жилищен комплекс. Заради свлачище и строителството пропадна пътят Варна-Галата през 2008 година, общината заведе дело, но съдът не намери виновни за голямата поразия, която за дълго отклони движението по обиколни пътища, припомниха рибарите.Те са наясно, че до година-две, когато строежите са готови и богаташи изкупят ваканционните апартаменти, техните мизерни хижи ще бодат очите им в изгледа към морето.

Морските мъже се обединили и разработили идея за бъдещето на поминъка и къщите си - хем да ги опазят, хем да станат атрактивни за предстоящите гости и туристи. "Етъра на морето" са нарекли своя уникален проект за рибарско селище Аспарухово. Професионалната разработка в папка ще бъде още в първия работен ден на бюрото на новия кмет на Варна. Той трябва да реши основния проблем със статута на терена в края на Аспаруховия парк, но да се запали от идеята за строителство на етнографски комплекс за рибарството, историята и бъдещето му.

Предишното правителство прехвърли както Морската градина, така и Аспаруховия като публична държавна собственост за стопанисване и управление на община Варна, припомня фактите районният кмет на Аспарухово Йордан Николов, който подкрепя местните рибари. Сега на ход е отново държавата да деактува собствеността си на този терен на местната власт, да се приеме парково-устройственият план и в него да бъде отредено построяването на етно-рибарския комплекс. Само като собственик община Варна може да е бенефициент и да кандидатства с готовия проект за европари. Екзотичното място до нос Галата може да се отвори за гости и туристи, на които да се предлагат обучителни курсове за първи стъпки в рибарлъка, участие на живо в залагане и теглене на мрежи пълни с улов. За тях рибарите ще

приготвят мидена и рибена чорба

техен местен специалитет. Проектът предвижда създаване на експозиция за историята и тънкостите на тежкия рибарски занаят, както и беседи и откровени разкази за неволите на поминъка, който храни над 40 морски мъже и семействата им тук. Ще се предлагат и морски автентични сувенири, изработени в рибарското селище. За живеещите в него проектът ще даде възможност и стимул за благоустрояване на хижите и допълнителни средства за препитание.

"Ние не искаме пари наготово или социални помощи, а само да си останем да живеем тук, казва Атанас Дрохлев. За повечето рибари хижите са единственото им жилище. Те прекарват целогодишно на брега и по време на най-тежките зими, за да не вдигне вълна лодките им или да не задигнат крадците мрежите им. През лятото рибата намалява, но голямата слука е наесен. Всъщност рибата вече е кът, защото делфините я ядат, а те, не рибарите са защитеният вид в Червената книга. Един морски бозайник гълта по 18-20 кила на ден. А за морските мъже - каквото остане.

Гощават Марта Вачкова с чорба

Като хванем чернокоп, бързаме да го продадем пресен, че цената е добра - 12 лева за кило. А ние си купуваме норвежка скумрия за скара, казва не на шега Яро. Той е герой от поредицата "Малки истории" на БНТ. А Георги-Гочара, първи братовчед на Георги Мамалев, е сниман във филма "Омагьосан от морето" на Атанас Киряков. За гостите на селището винаги има прясна черноморска риба. При аспаруховските мъже са идвали всички актьори покрай кинофестивала "Любовта е лудост" - Марта Вачкова, Мария Статулова, покойният Тодор Колев и още куп звезди. С рибена чорба са гощавали и Бойко Борисов като кмет, преди да стане премиер. Рецептата в Карантината е уникална - чорбата се прави от поне 7-8 вида риба, задължително да има кая, илария, барбуна, а за гъстота - глава от калкан.