Край на плакатите на Марешки по мантинелите, забраниха ги

Мисия Варна

22-06-2013, 15:16

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жалби срещу Марешки заляха полицията

#ДАНСwithme 6

Хвърчащите хартиени плакати на "аптекаря" всяка вечер се почистват от протестиращите, само за да се появят пак на следващия ден

След десетките жалби на граждани срещу хвърчащите плакати на Веселин Марешки по улиците на Варна, вр.и.д. кмет Богдан Караденчев издаде нова заповед, с която отмени някои от местата, които бяха предвидени за поставяне на агитационните материали. Така политическа агитация по разделителните мантинели между платната по булевардите и улиците в града вече е забранена. 

До това се стигна след като, вместо традиционните послания върху винил, закрепен за железата с така наречените "свински опашки", Марешки спести от материали и накичи мантинелите с хартиени плакати, захванати два по два с телбод. От вятъра хартията се къса и освен, че градинките наоколо са пълни с парчета хартия, шофьорите се оплакват, че плакатите докато летят във въздуха, се спират по стъклата на колите и спират видимостта. 

След като Караденчев е взел предвид необходимостта от предприемане на действия по осигуряване безопасността на движението по пътните участъци,  частично е изменил предходната заповед, регламентираща местата за поставянето на  плакатите. С нея се забранява поставянето на агитационни материали по мантинелите на централните булеварди плюс ул. "Народни будители" в кв. "Аспарухово". 

"Намирам, че е налице необходимост от допускане на предварително изпълнение на настоящата заповед, като изхождам от важността и значимостта на възникналия проблем, който е сериозна предпоставка за възникване на инциденти по основни пътни участъци на града", се казва в заповедта на Караденчев, издадена на 20 юни. 

Заради хвърчащите плакати на Марешки, протестиращите във Варна всяка вечер правят почистване. Докато шестват хората махат хартиената политагитация на "аптекаря" от мантинелите, а купищата хартия изхвърлят в контейнерите. 

На следващия ден обаче плакатите, захванати с телбод пак се появяват по металните съоръжения, само за да бъдат отново премахнати от протестиращите.