Кристиян прати Георги и Иван в историята

Животът

22-06-2013, 09:36

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Майка кръсти дъщерите си Зима и Лято, имена от попфолка и сериалите изместиха традиционните

Най-празнуваните и тачени именни дни у нас - Гергьовден, Ивановден и Йордановден са на път да останат в историята. Това заключение можем да си направим от списъците с имена на новородените във Варна през последните години.

Според документите на АГ болницата, най-модерните имена за момчета в момента са Кристиян и различните му вариации - Кристиан, Христиан, Християн. За момичетата най-често избираното име е Карина. Много харесвани от родителите днес са и Никол, Никола, Нико, както и Йоана, Дария, Даная, Даниел и Давид. Не са малко и семействата, които избират кратки имена за децата си, като Нико, Тео, Миа, Ниа, Дея, Саня, Зара, Алис.

Актуалните преди години Иван-Асен, Анна-Мария, Калоян вече се срещат изключително рядко. Все по-малко бебета са кръщавани и Диана, Дарина, Галина, Десислава, Деница, а през последните две години почти не се срещат, разказа за Varnautre.bg шефът на АГ-то д-р Радослав Минков. 

Модерните допреди няколко години имена Габриела, Ивона, Симона и Траяна, вече съвсем не са толкова популярни. Не много актуални са и имената Мартин и Мартина. Традиционни имена като Иван, Йордан, Георги, Димитър, Петър, Тодор и Стефан вече почти не се срещат. Същото важи за Елена, Мария, Росица. 

Като цяло справка в регистрите показва, че по-завъртяни имена напоследък получават по-често момичетата. Сред проплакалите за първи път госпожици през последните две години във Варна има такива, които се казват Каталина, Галиана, Арина, Давина, Ивенина, Ивяна, Амира. Все по-рядко майките и татковците избират да кръстят отрочетата си с имена на цветя, и все пак в случаите, в които се спират на тях, превес имат по-екзотично звучащите Далия и Жасмина. Според статистиката и доста от момченцата получават по-специфични имена като Самилиян, Полат, Диман, Лучиян, Елиян, Руселин, Янислав, Елиас, Дарен, Румил, Натаниел, Милодар, Адиан и Борджу. Дечко, Мина, Вихрен също са сред специфичните имена, които биват избирани от родителите напоследък.

През последните две години много бебета родени във Варна са с имена на поп фолк певици. В АГ болницата са проплакали доста малки госпожици, казващи се Анелия, Преслава, Галена, Ванеса, Емануела, Алисия и Андреа. Не са малко и пеленачетата, кръстени на герои от турските сериали. Такива са например Ферия и Фериде, Кенан, Корай, Емир, Йозге, Гюнеш, Берк. Други популярни в момента имена на известните са Ирра, Алия, Памела.

В морската столица са първа глътка въздух са поели и Леонардо, Роберт, Жозефина, Карло, Сара, Фернандо, Марк, Елизабет и Анабел. На широка популярност все още продължават да се радват класически имена като Александър, с вариациите му Алекс и Алекса, както и Борис и Борислав. Теодор, Михаил, Цветелин и Ивайло също все още не са излезли от мода.

Сред най-нестандартните имената, записани във варненското АГ през последните години остават Зима и Лято. Майка на две момичета кръстила едното на летния сезон, а другото на зимния. Двете деца са били родени в различни години, разказаха от АГ-то.