Три премиери ще ознаменуват Опера в Летния театър – Варна 2013

Варна Лайф

21-06-2013, 12:39

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

200 години от рождението на Верди и Вагнер

Четвъртото издание на най-младия варненски фестивал Опера в Летният театър започва на 21 юни. Той ще продължи до 22 август.  Три премиери ще ознаменуват фестивала. Това са концертно изпълнение на Вагнеровата опера "Летящият холандец", под диригентството на Светослав Борисов, със специалното участие на Апостол Миленков - в ролята на Холандеца. Премиерата на "Травиата" ще бъде най-новият режисьорски прочит на Кузман Попов, с диригент Борислав Иванов. В ролята на Виолета Валери ще аплодираме оперните звезди Ирина Йордакеску от Румъния – в спектакъла на 8 юли и Анджела Ниси от Италия – в спектакъла на 11 юли. На 16 юли следва премиерата на последната Вердиева опера "Фалстаф", в която под диригентската палка на Стефано Сегедони от Италия, образа на главния герой ще пресъздаде баритонът Кирил Манолов – желан гост на най-престижните оперни сцени.

Прекрасният тенор на Софийска опера и балет Костадин Андреев, нашумял с изпълненията си в тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга", прие да изпълни за зрителите на Опера в Летния театър Дон Хозе в 'Кармен". Това ще се случи на 3 юли, с диригент Франческо Ланзилота от Италия. Иван Момиров ще се върне в родния си град, за да представи знаковия си Дон Карлос в "Дон Карлос", с диригент Светослав Борисов на 18 юли. Тогава в образа на Филип ще се превъплъти басът Деян Вачков, когото критиците обявяват за новия Борис Христов.

Присъствието в афиша на Опера в Летния театър на Бойко Цветанов е следващата добра новина. Ценителите на оперното изкуство ще го приветстват като Манрико в "Трубадур", с диригент Иван Кожухаров на 24 юли, а също и във Вердиевия "Реквием", с диригент Вито Христофоро на 30 юли. Тогава той ще си партнира с харизматичната Надя Кръстева.