В деня на делото на кап. Собаджиев отбелязваме празник на моряка

Мисия Варна

20-06-2013, 14:37

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Правят морско кръщене на лауреатите в конкурса "Детско море" на борда на "Калиакра"

За първи път Варна ще отбележи деня на моряка - 25 юни. Датата съвпада и с делото на капитан Собаджиев, а една от инициативите за отбелязването на празника ще е дискусионна кръгла маса, посветена на проблемите на моряците. Представителите на морските организации ще искат криминализирането на действията на капитаните и членовете на екипажите да се поема от корабособствениците, за да не се повтарят случаи като този на кап. Собаджиев. Това коментира председателят на Българската асоциация на капитаните, Димитър Димитров.

Денят на моряка бе обявен за такъв през 2010 година на конференция на Международната морска организация в Манила. Тази година отбелязването му във Варна ще започне още на 24 юни с форум за морската култура и нейното значение. На дискусионната кръгла маса на следващия ден ще бъдат обсъдени предизвикателствата на моряшката професия през 21 век,  влизането в сила на Морската трудова конвенция и криминализацията на действията на капитаните и моряците. В 17:00 часа с цел популяризиране на морската професия е предвидено морско кръщене за децата, лауреати в конкурса "Детско море", което ще се състои на борда на на кораба "Калиакра".

Венецът на честванията ще е концертът в Летния театър. Той ще започне в 20 часа, а входът ще е свободен. В първата част с почетен знак и лента на община Варна ще бъдат удостоени Петър Чернев и капитан далечно плаване Коста Костов за изключителен принос в българското професионално морячество. Те са предложени от професионалните организации на капитаните и механиците. Кап. Костов е създател на линейното корабоплаване в България, бил е и в Суецкия канал по време на суецката криза. Във втората част концертът ще продължи с изпълнения на Мъжкия хор на моряците ветерани, балет "Мелъди", рокгрупа от Математическата гимназия и звездата Тони Димитрова. В рамките на честванията е предвидено и представяне на цялостното творчество на мариниста Кап. Васил Дачев в книжарницата във ФК.