България е заплашена от съдебно дело, заради промените в Закона за хазарта

Парите

20-06-2013, 13:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Лицата, които не са получили лиценз да организират хазартни игри са лицензирани за други държави

Последните промени в Закона за хазарта, чрез които се ограничават изконни човешки права, тъй като се забранява достъпа да определени сайтове в интернет, може да доведат до съдебен иск срещу България. Това коментира, чрез съобщение до медиите адвокат Константин Парчев. Той припомня, че със свое разпореждане от 17.06.2013г. председателя на Софийски градски съд съдия Методи Лалов се е произнесъл по направеното искане от председателя на Държавната комисия по хазарта, с което е задължил всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа от територията на страната до съответните интернет адреси. Лицата, които не са получили лиценз да организират хазартни игри, а е следвало да го сторят, обаче са лицензирани за други държави – например Великобритания, Малта и т.н. 

"Колизията тук идва от становището на ЕС, според което предоставянето и ползването на трансгранични услуги в областта на хазартните игри е икономическа дейност, която попада в обхвата на основните свободи според Договора за функционирането на Европейския съюз. По-специално в член 56 от ДФЕС се забраняват ограниченията върху свободното предоставяне на услуги на ползватели в други държави членки. Беше установено, че националните нормативни уредби, в които се забранява предоставянето на услуги в областта на хазартните игри, за чието извършване са издадени лицензи в други държави членки, ограничават правото на местните лица на свободно ползване в интернет на услуги, които се предлагат в други държави членки. Въпросните сайтове предлагат и друг вид информация, която не касае залаганията. Те ограничават и правото на установените в други държави членки организатори на хазартни игри свободно да предоставят услуги. Не на последно място изниква проблема и с възможността за заобикаляне по този начин на забраната за филтриране на информация, свързана най-вече със защитата правата на интелектуалната собственост в ЕС. Разгорещените дебати около ратифицирането на споразумението АСТА показа колко е крехък баланса между отделните основни права", пише още Парчев.
Допълва, че през последните години Комисията откри срещу известен брой държави членки процедури за нарушения, които все още не са приключили. "Понастоящем са регистрирани и множество жалби в областта на хазартните игри въз основа на членове 49 и/или 56 от ДФЕС. В текущото оценяване на националните нормативни уредби с оглед на висящите процедури и жалби Комисията използва подробната фактическа информация, събрана чрез консултациите по Зелената книга, както и актуалната съдебна практика на Съда на ЕС. По-конкретно се оценява последователното прилагане на националната политика спрямо хазартните игри, като специално внимание се отделя на законодателните подходи към един и същ тип хазартни игри според това, дали се играят по интернет или извън интернет, както и към хазартни игри със сходна степен на риск по отношение на измамите и/или защитата на потребителите. В заключение следва да отбележим, че решение № 674/11.06.13г. на ДКХ въпреки, че подлежи на предварително изпълнение, най-вероятно ще бъде обжалвано от адресатите си в установения срок", категоричен е адвокат Константин Парчев.