Протестът, ден 6-и: Хорá и мотори

Мисия Варна

19-06-2013, 19:31

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

#ДАНСwithme 6

ВИДЕО: Колоритно шествие направиха варненци

Над 200 човека се събраха днес пред общината за поредния протест #ДАНСwithme, пламнал заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и превърнал се в антиправителствен. Протестиращите след кратък престой пред общината затвориха кръстовището пред нея. Все пак обаче пуснаха автобус на градския транспорт, който се озова в блокадата. След това шествието тръгна по бул. "Мария Луиза" към Катедралата.

19:00 Повече от колоритно е днес шествието, поведено от десетина мотористи, към които след това се присъединиха гайдар и тъпанджия, облечени с тениски с логото на "Обединени варненци за Варна".  Докато недоволните шестват, музикантите свирят, а от време на време изригват възгласи "Оставка". След като протестиращите стигнаха до катедралния храм, там те извиха хоро.

19:32 Когато приключиха с хорото, протестиращите се отправиха към централата на ДПС на пл. "Мусала". Междувременно се стигна до размяна на реплики между полицай и протестиращ. Униформен поиска личната карта за проверка на един от демонстрантите. Той пък поиска полицаят да му се легитимира. След няколкоминутно пререкание между двамата се стигна до там, че протестиращият отказа да си вземе личната карта, която преди това униформените му бяха взели за проверка. Полицаят упорито настояваше да му я върне и го предупреди, че това е полицейско разпореждане и ако не си я вземе, ще му състави акт. В крайна сметка след намесата и на други протестиращи, които похвалиха полицията, че е безкрайно толерантна, недоволният прибра личната си карта и продължи с шествието. 

19:40 При пристигането на хората пред централата на ДПС, отново зазвучаха призиви за забрана на партията. "Искате ли на тази българска земя, където е офисът на тази партия, да изиграем едно право българско хоро", предложи Иво Василев от т.нар. група на дакелите. Без да чакат втора покана, хората за втори път тази вечер извиха кръшно хоро.

20:00 Офисът на БСП също не остана пощаден от гнева на демонстрантите. Там хората пяха химна под акомпанимента на гайда и тъпан и отново играха хоро.  Протестиращите скандираха „Червени боклуци”, „И преди, и сега БСП е мафия”и „Оставка”. От там се отправиха към клуба на "Атака". 

СНИМКИ

20:10 Пред партийния клуб на "Атака" на бул. "Цар Освободител" след реч на  областния координатор на НФСБ Костадин Костадинов за предателството на Волен Сидеров, в тон с #ignorevolen протестиращите символично обърнаха гръб на сградата и се зарекоха никога повече да не обръщат внимание на лидера на "Атака". 

После се отправиха мирно пред общината, като по пътя протестиращите махнаха купища хартиени плакати на Веселин Марешки, които бяха закрепени с телбот върху металната мантинела между двете платна на бул. "Осми приморски полк".