Иван Портних към варненските артисти: Средствата за култура ще се увеличат

Мисия Варна

19-06-2013, 12:10

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Творците настояха Летният театър, който е публично-държавна собственост да мине под стопанисването и управлението на ТМПЦ

"Средствата за култура ще се увеличават. Поемам ангажимент пред вас това да се случи чрез активна работа за привличане на средства по различни европейски програми, като гарантирам, че традиционните ангажименти на общинатата  в подкрепа на творците в областта на сценичните изкуства ще бъдат запазени". Това каза Иван Портних, кандидат за кмет на Варна, издигнат от партия ГЕРБ, на среща с артистите от Театрално-музикалния продуцентски център  и Държавен куклен театър във Варна. Заедно с него тук бяха общинските съветници Мартин Байчев, Анула Рашкова и Даниела Петрова,  депутат и председател на парламентарната комисия по  култура в 41-то НС. Сред присъстващите в препълненото фоайе на ТМПЦ-Варна бяха и  представители на гилдиите на художници и писатели в морския град.  Иван Портних представи на творците своята визия за развитие на Варна, като посочи трите основни лоста за промяна, а именно активна работа по европейските проекти, развитие на туризма и ефективна, обърната с лице към хората общинска администрация.

От името на артистите в ТМПЦ директорът Даниела Димова запозна кандидатът за кмет Иван Портних с основните проблеми на културната институция. Най-сериозният от тях е свързан със сградата на сцена Филиа. Тя не е ремонтирана от 40 години, като  стойността за основна реконструкция и модернизация възлиза на около 3 милиона лева. Артистите поискаха от Иван Портних и гаранции за запазване средствата за  отопление на двете сцени през зимния период, което е по линия на смесено финансиране от Община Варна и Мининистерството на културата по Закона за защита и закрила на културата.  Те настояваха  Летния театър, който е публично-държавна собственост да мине под стопанисването и управлението на ТМПЦ или поне да има  преференциални цени за наемите при ползване на сцената на Летния театър за спектаклите на професионалните културни институти в морския град. Актьори, оперни изпълнители, музиканти, балетисти поискаха подкрепа за повече субсидиии от общинския бюджет за творческите проекти  на ДТ "Стоян Бъчваров", Държавната опера и Държавен куклен театър- Варна.

"Не разполагаме с общински жилища, това ни вързва ръцете при работата с гастролиращите режисьори и  назначаването на млади актьори в трупите, които не са от Варна" бяха категорични директорите. Дългогодишен проблем е и липсата на специално обособени места за реклама за програмата на театрите. Конкретно от името на трупата на  кукления театър директорът Вера Стойкова постави въпросите за нуждата от 2 паркоместа, осигуряване на безпрепятствен достъп на децата до театъра, хигиенизиране на пространството около куклената сграда, както и необходимостта от склад за съхранение на декорите.

Пред артистичната гилдия на Варна, кандидатът за кмет Иван Портних, издигнат от партия ГЕРБ  пое ангажимент да бъде решен проблема с общинските жилища, да има  обособени еднотипни места за реклама за анонсиране продукцията  на всички културни институти в морския град по един достъпен и видим начин. "Ще помагаме на културата на Варна. Трябва да има повече пари за фестивали и културни събития, за да бъдат привличени  повече туристи. Истината е, че за да има повече пари за култура, трябва култура и туризъм трябва вървят ръка за ръка. Културният календар на Варна трябва да е инструмент за смяна на профила на туристите, които посещават морската столица. Чрез тях ще влязат повече пари във Варна, ще има и повече пари за култура. Въпросът е на добри приоритети, добро финансиране и разчети за културните събития, които реално ще променят имиджа на нашия град", обобщи Иван Портних.