Мощен митинг ще огласи Варна в неделя

Край с тактиката на шествията

Смяна на формулата на протестите във Варна обмислят част от редовните участници в тях от февруари досега. Шествията, емблематични за февруарските вълнения, завършили с оставката на екскмета Кирил Йорданов, вече не са подходящи, категорични са от Обединени варненци за Варна. Групата на „дакелите“ стана известна с това, че първа, още на 11-ия ден от протестите през февруари внесе искане с няколко точки за ревизии в общината и оставка на Кирил Йорданов. По-късно Обединени варненци за Варна бяха сред основните инициатори за гражданския контрол по време на заседания на комисиите на Общинския съвет, на сесии и в работните групи с кметската администрация. Друга тяхна инициатива е групата „Варна действа“, която ремонтира градинки, организира почиствания на града, дарителски акции, а миналата неделя буквално върна към нов живот градинката на площад „Мусала“.

„Обикалянето из целия град вече не е подходящо. Ако през зимата така оцелявахме в студа – обикаляйки, а в тъмните зимни вечери, със скандирания оповестявахме исканията си на варненци от различни райони на града, то сега тези обиколки в жегите са непосилни за много хора. По-възрастните окапват бързо и не идват на следващия ден. Затова предлагаме да спрем с обикалянето, а да отстояваме исканията си с акции, изказвания и скандирания на едно място“, обяснява Ивайло Василев, който е сред 7-ната, подписали първото искане за оставка на Йорданов.
Каква ще бъде тактиката на съботния и неделния протести, които по трдиция са най-многолюдните във Варна, ще стане ясно в четвъртък след консултации с другите групи на протестиращите.
Причина за ревизия на протестните техники станаха и многобройните опити днес недоволните да бъдат разцепени, разделени и оттам обезверени, демотивирани и отказани от по-нататъшно участие. Днес пред Общината се събраха по-малко от 200 души. Въпреки това група младежи, навъртащи се преди протеста около Иван Петров, провокираха участниците и за кратко успяха да предизвикат разцепление.
„Трябва да сме единни. Няма масто за разцепление. Вече станахме жертва на това: тръгнахме да протестираме срещу скъпия ток през зимата, а партии и НПО-та яхнаха недоволството ни с предизборни цели. Това отблъсна хората и на финала протестите бяха игра на нерви между различни партийни агитки. Сега познати от палатковия лагер лица идват откровено пияни на новите протести и лансират съвсем конкретни тези, целящи разцепление“, обясни Василев.