Росен Колев: Гонзо ни заразява с хъс

Спорт

17-06-2013, 14:13

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Тази година ще сме по-добри, обеща бранителят

Едно от най-актуалните имена на трансферния пазар това лято е на перспективния защитник на Черно море - Росен Колев. Интерес към него прояви дори клубът от Серия А Каляри. Свързахме се с юношата на ЦСКА по време на първия ден от лагера на „моряците" в Банско. По темата „Каляри" и всички други актуални теми около Черно море разговаряхме с него. Ето какво сподели той пред „Меридиан мач”.

Росене, оставаш ли твърдо в Черно море и през следващия сезон?
- От днес (б.а. вчера) съм с Черно море на лагер в Банско. Имам още една година договор и съм се съсредоточил само върху представянето ми в този отбор. Ако има оферта, която удовлетворява мен и клуба ми, разбира се, че бих искал да опитам късмета си и в чужбина.

Не е тайна, че имаше оферта от Каляри за теб. Какво стана с нея?
- Не знам. За момента не бих искал да коментирам и не мога да ти кажа нищо. Ако има нещо, значи някой не ме държи в течение. Но не искам да говоря за това, за да бъда грешно разбран. Аз личен мениджър нямам. Щом никой не ми казва нищо, продължавам да се готвя с Черно море и това е.

Все пак едва ли има български футболист, който при оферта от Серия А ще се колебае. Няма ли да се почувстваш отчаян, ако пропуснеш толкова изгоден шанс за трансфер?
- Разбира се, че бих се радвал да играя в Серия А. Аз много харесвам италианския футбол. Но ако не стане, оставам в Черно море и продължавам да си преследвам амбициите и мечтите, които са много големи. А за отчайване и дума не може да става. Аз не се отчаях, когато години наред мечтаех да играя в ЦСКА и в един момент те ме изгониха. Тогава бях със счупен крак и ходех с патерици, а те ме пратиха в Ком Миньор. Щом тогава не се отчаях, мисля, че трудно ще се намери нещо, което да ме накара да се почувствам отчаян.

Как върви подготовката на Черно море?
- Засега всичко е наред. Тренираме нормално, готвим се много сериозно за следващото първенство, в което трябва да се представим доста по-добре от предишното.

А защо в предния сезон силен отбор като вашия се докара до положение, при което дълго време не беше сигурен дали ще остане в „А" група?
- Не знам. Може би заради тежката програма в началото на полусезона. Почнахме с гостуване в Разград, после имахме мачове с Левски, гостуване на Ботев (Пд). Мисля, че след това нещата се оправиха и дойдоха и по-добрите резултати.

Какво промени Георги Иванов с идването си на „Тича"?
- Той е изключително амбициозен човек, в който има много хъс. Просто харизмата му е такава - успява да ни зарази и нас с хъса си. С него се работи много професионално. Мисля, че при него вече изглеждаме като отбор и през следващия сезон това още повече ще си проличи.

Какво е твоето мнение за новата формула, по която ще се проведе следващото първенство?
- На мен ми допада това, че ще има повече мачове. В крайна сметка за един футболист e важно да играе, колкото се може по-често. Лошото е, че терените не са добри и това ще бъде проблем особено когато стане по-студено. Тогава ще бъде много по-трудно за играчи като Георги Илиев, който за мен е един от най-силните футболисти в „А" група, да показват качествата си.

Съжаляваш ли, че играч като Мартин Камбуров не дойде в Черно море?
- Да. Играл съм срещу него. Той е много добър нападател и щеше да ни е от полза да имаме такъв играч. Но въпреки това съм убеден, че нашият треньор ще направи така, че да се подсилим с точните футболисти.

Заслужено ли Лудогорец стана шампион?
- Според мен, да. Играят и работят най-добре от всички и закономерно станаха шампиони.

Често обвиняват Черно море, че играе доста грубо. Твоето мнение но въпроса?
- Лошото е, че в България като се наслои някакво такова мнение, всички почват да го приемат, като някаква доказана истина. Аз като защитник харесвам по-твърдата игра. Да, понякога се получават и по-груби нарушения, но мисля, че за тях си получаваме картоните. Въобще обаче не съм съгласен, че Черно море играе по-грубо от всички останали.

Вие често се оплаквахте от съдиите през миналия сезон. Смяташ ли, че те са слаби или не са, но умишлено помагат на някои отбори?
- Определено има съдии, които са добри. Ето например Цветан Кръстев. Така както свири финала за Купата на България, така трябва да се свири. Но има и такива, които тенденциозно вършат определени неща. За мен, например, не е нормално да ми се дава червен картон след края на мача и за това да ме глобяват с 5000 лева. Става дума за мача ни с Локомотив (Сф) през есента на 2011 година.

За какво те изгониха тогава?
- Съдията беше написал в доклада „за реплика срещу страничния съдия".

Нямаше ли такава реплика от твоя страна?
- Точно такава, каквато бяха написали не. И тук вече опираме до моята дума срещу тази на съдията. Те обаче вярват на него и ме глобяват. То така всеки съдия може да напише, че са му казали нещо и той да си гони футболисти и после да ги глобяват. Не знам как ги решават тези неща.

Какви са твоите амбиции от тук нататък и тези на Черно море за следващия сезон?
- Аз искам да съм жив и здрав, да нямам контузии, да играя добре и да се развивам. Надявам се някой ден да отида в голямо първенство. За Черно море още не сме говорили какви ще са ни амбициите, но аз съм сигурен, че целта ще е след редовния сезон да сме в първата седмица.

Нямаш ли амбиции и за националния отбор?
- Разбира се, че имам. Вярвам, че ще се класираме на световното. Иска ми се не само да пътувам, но и да играя там. Ще направя всичко възможно, за да го постигна.