Подписват за новите автобуси на 5 юли

Мисия Варна

13-06-2013, 18:07

Снимка:

© Burgasutre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Първите возила ще пристигнат 77 дни след парафирането на договора

Представители на полската фирма "Соларис" пристигнаха във Варна за последни уточнения преди подписването на договора за доставка на 70 нови автобуса по европроекта за интегриран градски транспорт на стойност 114,4 млн. лв. Договорът трябва да бъде парафиран на 5 юли, а първите возила ще пристигнат 77 дни по-късно. 

"Автобусите са произведени по най-новите европейски стандарти. Използваме компоненти от всички най-добри и известни европейски производители. Дизеловите автобуси за Варна ще бъдат с двигатели на фирма "Даф", съгласно Европейски стандарт за екологично изискване Евро-5. Относно газовите автобуси, които ще се доставят, те са със двигатели на фирма "Ивеко" и всички други компоненти, като скоростни кутии, разпределители, редуктори са от известни европейски производители - "Зетеф", "Сименс", "Войт", обясни зам.-директорът на "Соларис", отговарящ за износа Адам Желински.

Фирмата ще достави на община Варна 30 съчленени и 20 соло дизелови автобуса, както и още 20 на метан. Автобусите са с петгодишна гаранция и пригодени за зимни условия, пренатоварване и лоши пътни условия. Очакваните автобуси най-вероятно ще бъдат в два цвята – бяло и морско синьо.

"Бях пряко ангажиран с реализацията на проекта, защото той е много важен за Варна", коментира кандидатът за кмет на ГЕРБ Иван Портних, който също бе на срещата. Проектът за интегриран градски транспорт освен нови автобуси, предвижда още автоматизирана билетна система, система за информация на пътниците в реално време и център за управление на масовия градски транспорт. За насърчаване на алтернативните форми на придвижване ще бъдат изградени велоалеи.