Екстрадират трима заради крупна кражба в Германия

Крими

13-06-2013, 12:11

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Добричлиите бяха задържани след Европейска заповед

Трима добричлии -Даниел Петков(40г.), Тошко Тодоров(43г.) и Галин Атанасов(41г.), ще бъдат предадени на федералните немски власти, за да бъдат разследвани за крупна кражба, извършена в Германия през есента на 2011 година, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд-Варна. Днес Състав на апелативната инстанция потвърди определения на Окръжен съд Добрич от 23 май тази година, с които се допуска екстрадицията на тримата.

Както пред първата съдебна инстанция, така и днес тримата добричлии са отрекли участие в престъплението, за което немските власти искат да ги разследват. Апелативният съд прецени, че всички реквизити на ЕЗА и на ЗЕЕЗА са изпълнени и потвърди определенията на Добричкия окръжен съд, с които е допусната екстрадицията на Даниел Петков, Тошко Тодоров и Галин Атанасов във Федерална република Германия.

Главният областен прокурор на град Хоф, Германия поиска с ЕЗА задържането и екстрадирането на българите, припомнят от пресслужбата. Срещу нашите сънародници е образувано предварително производство затова, че в началото на м.септември 2011 година проникнали с взлом в офиса на немска фирма, разбили трезора с електронна цифрова ключалка и взели 50 390 евро. Според федералните  власти Галин Атанасов е подбудител за кражбата. Той дал подробна информация за парите в трезора, за помещенията в немския офис и указания на Петков и Тодоров как да проникнат в  него. Законът във Федералната република наказва кражбата в особено големи размери и подбудителството към нея с 10 години лишаване от свобода.