По 120 лева за хлапе без място в детската градина

Новините

12-06-2013, 09:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Сумата е равна на общинското дофинансиране за издръжка на едно дете в столична забавачка

По 120 лв. компенсация на месец да се изплащат от догодина на родителите, чиито деца не са приети в общинските детски градини. Това решиха вчера депутатите от временната правна комисия в парламента с приетите на първо четене поправки в Закона за народната просвета.

Сумата е равна на общинското дофинансиране за издръжка на едно дете в столична забавачка. В останалите градове обезщетението също ще е според парите за издръжка. "Необходимите средства за реализиране на мярката за цялата страна са около 12 млн. лв. годишно за около 10 000 деца", обясни вносителят на поправките Борис Цветков от БСП. Колегата му Янаки Стоилов предложи привилегията да е само за социално слаби семейства, като се наложи подоходен критерий от 350 лв. на глава от семейство.

Въпросът остана за уреждане между двете четения на поправките. Тогава ще се разпише и строг регламент срещу злоупотреби от родители, които само искат да вземат пари на ръка. Срещу компенсацията скочиха само от ГЕРБ с аргумента, че ще се натоварят много бюджетите на общините. Зам.-кметът по финансите в София Дончо Барбалов пък предупреди, че подобни промени може да доведат до скок в таксата за общински забавачки.