Искат имунитет и на Гуцанов?

Новините

12-06-2013, 06:25

Снимка:

©VARNAUTRE.BG/архив

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Той обвинен,че е участвал в банда, сключвала неизгодни сделки за внос на стари автобуси за градския транспорт.

42-рото Народно събрание ще трябва да свали имунитета на няколко депутати, срещу които се водят дела, пише в. "Труд". Това не е сензация, а изискване на закона, поясниха от държавното обвинение. Не става дума за нови разкрити престъпления, а за разследвания, които вече се водят и са известни на медиите.

"Главният прокурор е разпоредил да бъде направена проверка в прокуратурите в страната, за да се установи дали има образувани досъдебни производства срещу лица, които са народни представители", съобщи за "Труд" градският прокурор Евгени Диков. Той поясни, че след като справката установи кои депутати от 42-рото НС са разследвани, главният прокурор ще поиска снемане на имунитета им.

Проверка на "Труд" показа, че сред депутатите, които имат проблеми със закона, е народният избраник от БСП Борислав Гуцанов. Той бе арестуван при акция "Медузите" през март 2010 г., докато бе шеф на общинския съвет във Варна. Обвиниха го, че от 2003 до 2007 г. е участвал в банда, сключвала неизгодни сделки за внос на стари автобуси за градския транспорт.

Имунитетът ще бъде поискан и на бившия премиер Сергей Станишев. Това се прави заради старото му дело по обвинение, че е загубил 7 документа от секретното деловодство на МС. Заради същото разследване през 2009 г. предишният парламент вече свали имунитета му. Тъй като сега има ново Народно събрание, процедурата трябва да се повтори.

Сред депутатите, за които ще бъде поискано сваляне на защитата, са и бившият МВР шеф Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Петър Ангелов (ДПС), съобщи прокурор Диков. Ако се установи, че има дела срещу депутати, които вече са в съда, те трябва да бъдат спрени до снемането на депутатската им "броня".