Директорки се оплакаха от лоша храна в забавачките

Мисия Варна

11-06-2013, 17:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Общинари пак зациклиха по казуса с детското хранене

Продуктите, с които се хранят децата в градините не са качествени и често се доставят на завишени цени. Това обвинение хвърлиха днес директорки на забавачки в морската столица пред членове на комисията по образование в градския парламент. Най-гневно прозвуча изказването на шефката на ЦДГ "Изворче" Цонка Дечева, която даде пример, че в кухнята на детското заведение се доставяли продукти като птиче месо, инжектирано с 30 % вода и кайма от сланина, а след размразяването на 10 килограма риба пангасиус падали по 3 литра вода. "Общински пари за храненето в детските градини има достатъчно, въпросът е как ще се разходват и разпределят. Няколко пъти съм викала РЗИ и ДВСК на проверки, но резултат така и няма", жалва се днес Дечева. Тя поиска и да се провери на какви цени се доставят хранителните продукти от общинското дружество "Ученическо и столово хранене".

Колежката й от детска градина "Незабравка" Петранка Влаева пък коментира, че докато общината и местният парламент не вземат категорично решение за това директорите ли ще отговарят за столовете, е принудена да нарушава Закона за обществените поръчки, издавайки фактури. Тя заяви, че детското заведение е изчерпало лимита си за храна от 24 000 лв. още през февруари и от тогава дейността на практика се осъществява в разрез с нормативната база, а материално отговорна пред Сметната палата е тя.

Съпътствано от разгорещени дебати, скандали и лични нападки между председателя Славчо Славов и съветника Николай Джагаров, заседанието на комисията по образование обаче и този път не бе особено продуктивно по решаване на проблема. По предложение на Славов общинарите гласуваха, че дават положително становище за храненето на децата и прехвърлят казуса на колегите си от комисиите по финанси и собственост и стопанство, както и от правната комисия. Дадоха и съгласието си по идея на Ивайло Бояджиев да се предложи централизиран контрол на детското хранене. Какво точно означават двете предложения обаче предизвика неяснота и сред самите общинари. Без подкрепа остана искането на Йорданка Юнакова да се изчака избирането на нов кмет, който да реши проблема с храненето в градините, а дотогава експертна комисия да обходи всички забавачки и да направи доклад за състоянието на столовете.