Варна и София с национални центрове по аутизъм

Животът

10-06-2013, 16:10

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Родни топ специалисти, работещи в щатите уверяват, че няма връзка между аутизма и ваксините

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева е поела лично ангажимент пред пациентски организации, че ще бъде създадена национална програма по аутизъм. Успоредно с това, от неправителствените структури ще настояват и за създаването на два пилотни национални центрове по аутизъм - по един в София и Варна. Идеята е всички деца от страната да бъдат обхванати. Това съобщи Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб", която е един от организаторите на провеждащата се край Варна Международна конференция по аутизъм.

По думите й, страната ни се нуждае спешно от единна програма в това направление, тъй като в момента, макар тук там да има добри резултати, все още се работи на парче. Георгиева коментира също, че сега няма цялостен контрол и грижа за децата от аутистичния спектър, има и разминаване в данните на министерството на здравеопазването за броя им и статистиката на Световната здравна организация. Според ведомствата в България, аутистите са около 60 000 или, че по едно на всеки 500 хлапета развива това състояние, докато в световен мащаб засегнато е едно на 110 деца.

Броят на децата с аутизъм у нас не се увеличава, просто диагностиката се е подобрила, коментира още Пенка Георгиева. Тя обясни, че преди всички са влизали под общия знаменател - деца с проблеми в поведението. В момента обаче е важно общественото внимание да се фокусира върху проблемите на семействата с този проблем, както и да се обърне внимание на родителите да търсят смело помощ от педиатрите. "Много често преди да бъдат диагностицирани децата аутисти биват възприемани от родителите като по-агресивни и невъзпитани. Често семействата споделят проблема си във форуми в интернет, но се страхуват да признаят пред лекарите. Това обаче е сериозна грешка и възпрепятства ранната диагностика, категорични са специалистите.

Един от акцентите в първия ден на варненската конференция беше свързан с ширещото се у нас схващане, че аутизмът може да бъде причинен от някои ваксини, които се поставят в ранна детска възраст. Това твърдение бе оборено категорично от двама от лекторите -  д-р Бистра Власакова, анестезиолог и д-р Рамзи Назир, педиатър от Бостънската детска болница. Според тях, родителите не трябва да се съмняват, че ваксините по детския имунизационен календар са вредни и опасни. По данни на щатския Федерален център по заболявания връзка между двете не съществува. Аутизмът по-скоро е резултат от генетични причини, категорични са лекарите.

Домакин на конференцията, провеждаща се в Дома на учените "Жолио Кюри" в курорта "Св. св. Константин и Елена" е Карин дом.