Явор Гърдев качва Хамлет на покрива на Летния театър

Варна Лайф

10-06-2013, 13:02

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Два дни ще отнеме на екипа монтирането на декорите

За пръв път на 13 и 14 юни култовият въпрос "Да бъдем или не?" ще прозвучи извън пределите на Народния театър. Специално за публиката на фестивала "Варненско лято", режисьорът Явор Гърдев е подготвил нов сценичен вариант на "Хамлет". Подготовката за двете представления в Летния театър ще отнеме два дни на техническия екип, а артистите ще репетират две нощи. И въпреки, че монтирането на декора е трудоемко, в него няма да има нищо от механиката, характерна за представянето му на софийска сцена. В замяна, режисьорът обещава в откритите пространства на Летния театър във Варна да има много повече площадки, актьорите ще се движат по покрива, дори по дърветата.

Освен артистите, около 80 души технически и обслужващ персонал, художници и осветители от Народния театър "Иван Вазов" са ангажирани, за да покажат най-награждавания в последните театрални сезони спектакъл и да предадат невероятната атмосфера. Представлението бе обявено за най-доброто за 2013 година според академия "Аскеер".

"Хамлет" от Шекспир на Явор Гърдев спечели общо четири награди - за най-добро представление, за режисура, за главна мъжка роля - на Леонид Йовчев, и за сценография - на Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов.

Постановката има и пет награди "Икар-2013" - за режисура, поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, сценография, майсторско техническо осъществяване и наградата за съвременен танц и пърформанс, която беше връчена за първи път - на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев за "Мишеловката" - пърформанс в "Хамлет".

В актьорския екип са и Константин Станчев, Светлана Янчева, Валентин Ганев, Христо Петков, Весела Бабинова, Иван Юруков, Ованес Торосян, Павлин Петрунов, Aлександър Узунов, Зафир Раджаб, Петко Венелинов, Даниел Пеев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Гергана Арнаудова, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Виктор Танев,Станислав Генадиев, Филип Миланов, Виолета Витанова, Елена Господинова, Кире Гьоревски, Емил И. Марков, Пламен Пеев, Теодор Елмазов, Калин Яворов.