Подновяват приема на пациенти за лечение на тумори на кожата

Животът

10-06-2013, 09:21

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Апаратът през септември 2012-та, поради изчерпване на капацитета, излезе от строя

Възстановена е работата на единствения в региона терапевтичен рентгенов апарат за лечение на повърхностни карциноми Gulmay D3150. Той се намира в отделението по лъчелечение на "СБАЛОЗ д-р Марко А.Марков – Варна". Апаратът е в експлоатация от 2006 г., но през септември 2012-та, поради изчерпване на капацитета, излезе от строя метало-керамичната тръба, без която той не може да функционира.

По молба на СБАЛОЗ – Варна бе взето решение на Общински съвет – Варна за финансиране на закупуването на нова металокерамична рентгенова тръба. Стойността й бе 55 000 лева. През миналия месец тръбата бе закупена и монтирана. Проведени са и нужните тестове и изпитания.
С помощта на апарата Gulmay D3150 се лекуват повърхностни и полудълбоки карциноми на глава, ушна мида, нос, ръце, крака и клепачи. Средно годишно през него преминават по 218 пациенти и се реализират 2616 сеанса. Диагнозите, които се повлияват успешно след лечение с терапевтичния рентгенов апарат Gulmay D3150 са: злокачествени кожни тумори – базоцелуларен и спиноцелурарен карцином, кожна форма ма мукозис фунгоидес, кожна форма на сарком на Капуши, нетуморна патология – калоиди, плантарни брадавици, Болест на Перуни – индурацио пенис пластика, Болест на Ледерхозе, остри ихронични възпалителни заболявания – бурсити, тендинити, фасцити и епикондилити, както и доброкачествени тумори – кожни хемангиоми, Псориазис.
Преди седмица бе ремонтиран и реновиран апарата за Телегаматерапия. Пациентите, които се нуждаят от лечение с двата ремонтирани апарата вече могат да запишат часове за процедури на регистратурата на "СБАЛОЗ д-р Марко А.Марков – Варна" ЕООД.