Имоти за 2 млн. лева обяви кандидат за кмет

Мисия Варна

09-06-2013, 20:25

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Портних: Максимално бързи облекчения за бизнеса във Варна

Иван Портних призова за сблъсък на идеи "на чисто и на светло"

С какво имотно състояние влиза в политиката обяви днес кандидатът за кмет на ГЕРБ Иван Портних. Това стана ясно от негов пост в социалните мрежи. Описанието на собствеността на семейството си, придобита през последните 10-ина години и преди влизането му в политиката през октомври 2011 година, Портних е публикувал в блога си. Според текста той и съпругата му притежават имоти и дружествени дялове на стойност около 2 милиона лева по пазарни цени. Кандидатът е декларирал собственоостта си още при избирането му за общински съветник през 2011 г. Сега прави информацията публично достояние и заявава готовност да предостави документи за стойността и придобиването на всеки от имотите, които притежава. Както и доказателства за произхода на сумите, с които ги е придобил. До избирането му за депутат в 42-то Народно събрание през май Иван Портних беше мениджър на хотелите, обединени в комплекса на Грабд хотел Варна. Неизменно е на този пост от 2001 г. Бил е член и на бордовете и управителните съветни на още няколко фирми. 

Ето и пълният текст на написаното в блога:

"Да работим за по-успешна Варна на чисто и на светло

Преди няколко минути затворих рамката на това, което, според мен, трябва да се случи в следващите две години, за да стане Варна по-успешен, чист, светъл, зелен и привлекателен град. Екипът ми предпочита да нарича тази мои виждания – предизборна програма. За мен това са стъпките, които ще изведат града ни от застоя на мястото, което му се полага – по право - исторически, георгафски и цивилизационно.
Без да звучи самохвално, твърдя, че наистина знам правилните ходове, които до 2015 г. ще заложат Варна трайно и безапелационно в европейските програми за развитие, в икономическата карта на България и Черноморския регион. И дори си позволих да започна да ги прилагам, когато стана ясно, че за някои от тях кметският екип безвъзвратно закъснява.
Знам, защото в последното десетилетие неотклонно усвоявам и прилагам в практиката, не в теорията на администрирането, успешни модели за управление. Затова твърдя, че съм готов и във вторник ще обявя моите виждания за успешно развитие на града, в който живеем, в който растат децата ни, и, в който искаме нещата да се случват – по-бързо, по-чисто и по-успешно.
Но преди да обявя стъпките, които ще извървим заедно, ако на 30-и юни получа доверието да бъда кмет на Варна, искам да съм сигурен, че управленските виждания за по-доброто утре на града ни няма да потънат в междуличностни нападки, политиканстване и нечистоплътни провокации.
Затова днес, денонощие преди нашия старт в предизборната надпревара, искам да дам своя принос в разчистването на средата – за цивилизована и продуктивна кампания. За да няма спекулации и почва за градски фолклор, аз декларирам пред варненци имуществения статус, с който влизам в надпреварата за кмет на града ни.
Защото хората, които ще гласуват, трябва да знаят кой иска доверието им.
Така е честно.
С влизането си в политиката бях длъжен да декларирам публично собствеността, която аз и моето семейство притежаваме. Политическите ми опоненти неведнъж са чели декларацията за имуществения ми статус. Редовият гражданин обаче има право на личен прочит, не на преразкази, интерпретации и свободни съчинения.
А фактите са: Семейството ми притежава имоти и дружествени дялове на стойност около 2 милиона лева по пазарни цени. Става дума за собственост, придобита през последните 10-ина години, до 2011 г. включително
Ако това притеснява някой от политическите ми опоненти, нека той признае сега, че хилядите варненци с подобно притежание ще бъдат превърнати в политическа мишена. Защото милионер във Варна е всеки, чието семейство притежава вила на Траката, собствен и наследствен апартаменти, например.
Така влизам аз в състезанието за доверието на варненци.
Готов съм да предоставя документи за стойността и придобиването на всеки от имотите, които притежавам. Както и доказателства за произхода на сумите, с които съм ги придобил.

Ако решат, останалите кандидати – да обявят същите данни за себе си.
За да има истинско състезание на идеи, а не замеряне с нечистотии, от които нито Варна, нито варненци имат нужда в седмиците, по право отредени за надежди и очакване на по-добри дни".