Безработицата остава най-големият проблем за страната

Новините

07-06-2013, 12:24

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Допълнителните социални плащания няма да повлияят негативно на бъджета според икономисти

Допълнителните социални плащания, предвидени за следващите месеци от кабинета „Орешарски” няма да се отразят негативно на бюджета, коментират икономисти, цитирани от Investor.bg.  Правителството обяви преди дни намеренията си за подпомагане на най-нуждаещите се групи хора. „Тези действия няма да разклатят бюджета”, смята икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов.

Според него обаче мерките не са дългосрочно решение на важните въпроси. Той коментира, че в обхвата на помощта за първокласници например ще попаднат голям брой деца, а не всички са от нуждаещи се семейства. По-важни са мерките за насърчаване на заетостта, която ще даде възможност на родителите да получават добри доходи, което от своя страна е гарнация за по-добър достъп на децата им до качествено образование, е мнението на икономиста. Майките с деца до 2 г. възраст имат нужда от шанс да се върнат на работа по-бързо, отколкото да се стимулира по-дългия им престой вкъщи. Дългото майчинство влияе негативно върху способността на жените да се реализират на пазара на труда, смята икономистът по повод плащането на т.нар. майчински.

Най-голям проблем за България остава безработицата, коментира Богданов и посочи, че процентът хора, които отговарят на европейските критерии за бедност почти се покрива с процента на безработните, което означава, че основен приоритет за страната трябва да бъде създаването на заетост.

Средствата в социалните програми трябва да бъдат правилно насочвани, да се обвърже получаването на социални помощи с включването на безработните в обучения и курсове, но тогава те трябва да бъдат съобразени с образованието и опита им, както и с възможността да се реализират в дадена област, категоричен е експертът.

Според Богданов увеличаване на дефицита в бюджета е крайна мярка, която не се налага, щом в икономиката няма спад, а се отбелязва макар и минимален растеж. Увеличаването на дефицита дори до допустимите по критериите на ЕК два процента ще бъде лош сигнал, подчерта той. Разходите се оправдават с програмно бюджетиране и трябва да е ясно какъв ефект ще има от вложените в една или друга област средства, посочи икономистът.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика  смята, че социалните плащания предвидени от правителството са били обещани и не е чудно,че се случват бързо, Те имат своята социална цена, защото увеличението им ще утежни бюджета на социалното министерство, макар и не много сериозно. Според него те не решават дълбоките социални проблеми, а са по-скоро жест към гласоподавателите, симпатизиращи на правителството. Социалните програми  трябва да бъдат фокусирани към най-нуждаещите се, без да се разширява обхватът им, за да могат те да са реална помощ за бедните българи, смята Ганев.

Според него обаче самото говорене за евентуално неизпълнение на приходите, както и за нарастване на бюджетния дефицит е обезпокоително и може да има негативен резултат. Резултатите от първите месеци на годината и при нормално стечение на обстоятелствата по-късно би трябвало да няма проблем за изпълнението на бюджета, коментира той. Говоренето за неизпълнение на бюджетната рамка още отсега обаче не е продуктивно, това се вижда от международните оценки за фалит - в последните дни те започнаха да се покачват, каза икономистът

Според Петър Ганев в рамките на бюджета за 2013 г. има възможност за преразпределение на разходи от неработещи програми към работещи или към друг вид социални харчове, докато вече в следващия бюджет могат да залегнат приоритети, които са изцяло на това правителство.