"Изгряващи звезди" отличи два варненски екипа

Новините

06-06-2013, 15:30

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Специално жури определи най-перспективните младежки компании

"The best talents" от Провадия, "TU Innovations" -Варна и "FLL Casts" - София са трите най-перспективни младежки компании, отличени по време на бизнес форум "Изгряващи звезди”. Вчера президентът Росен Плевнелиев откри инициативата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, като над 500 ученици и студенти представиха компаниите си пред топ мениджъри и представители на бизнеса. 

Наградата "Най-добра учебна компания 2013" бе спечелена от "The best talents". Момичешкият екип от Провадия впечатли журито с идеята си за образователна онлайн игра, наречена "БгЗнайко". Младежите са разработили въпросите в играта така, че освен да помагат за развитието на обучението, те да бъдат част от модел за възпитаване на ценности и социални норми на поведение сред младите. "БгЗнайко" и младежите от "The best talents" ще представляват България в Лондон на състезанието "Най-добра студентска компания на Европа".
Отборът на "TU Innovations", съставен от млади инженерни от Техническия университет във Варна, пък взе приза "Най-добра студентска компания 2013" с идеята си Interactive Pointer Interface. Изобретението им представлява система от интерактивна писалка, дистанционно управление и софтуер към тях. Това устройство може да създаде интерактивна среда от всяка повърхност или дисплей, на който проектира. Студентите ще представляват страната ни в Белгия на състезанието за "Най-добра студентска компания на Европа", а също спечелиха и награда на стойност 3000 лв от Walltopia.
Младежки бизнес форум "Изгряващи звезди" се организира като кулминация на обучението на младежите по програмите на Джуниър Ачийвмънт България "Учебна компания" и "Учебна компания за студенти". В рамките на учебната година участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност като набират дялове помежду си. Следвайки модела на "учене чрез практика" екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби.