100-годишният дядо Руско прогледна след операция

Животът

06-06-2013, 11:19

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Той вече се радва на добро зрение, след като повече от година е бил почти сляп заради катаракта и на двете очи

Столетникът дядо Руско прогледна след операция при д-р Пламен Хубанов в Очен медицински център "Св. Николай Чудотворец". Днес той вече се радва на добро зрение, след като повече от година е бил почти сляп заради катаракта и на двете очи.
"Никога не е късно човек да се подложи на операция и да възвърне зрението си. Сега искам да видя България цветуща, каквато беше през 1935-1936 година", сподели столетникът, който изглежда учудващо млад за годините си. Роден е през 1912 г. в Лозенград. Член е на Тракийското дружество, а девизът му е: "За България съм готов на всичко!". Служил е на кораба "Дръзки", а в момента е запасен подофицер. Живял е в Бургас и София, а от няколко години се е установил в кв. "Галата" във Варна. Не знае на какво дължи дълголетието си, но споделя, че не е пушил от 1942-ра година.

Катарактата (старческо перде) е много разпространено заболяване при хората над 55-годишна възраст и причинява абсолютна слепота. Това може да се предотврати само с операция. На 25 юни от 16.30 часа Очен център "Св. Николай Чудотворец" прави безплатни консултации за болни с катаракта и техните близки