Кои са страните с най-здравословна кухня

Животът

05-06-2013, 06:54

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

И кои са здравословните навици за дълъг живот

В продължение на много години средиземноморската диета, богата на зеленчуци и зехтин, се считаше за ключ към здраве и дълголетие, но според ново изследване кухнята на скандинавските страни е много по-полезна алтернатива.
Според диетолози, цитирани от БГНЕС, кулинарните навици на скандинавците не само насърчават загубата на тегло, но и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Обикновено в хладилниците на хората по тези географски ширини присъстват плодове, риба и месо, които виреят и в по-студени метеорологични условия.

За да сравнят двете диети, учените изследвали 166 души от Финландия, Дания, Швеция и Исландия, които разделили в две групи. Всички участници консумирали еднакъв брой калории, но едните се хранели по средиземноморски, а другите по скандинавски режим.

Резултатите показват, че след една седмица групата от любители на храните, които виреят насевер, показала не само намаляване на лошия холестерол, но и подобряване на нивата на добрия холестерол в кръвта.

Разликата между двете диети се крие в това, че скандинавската намалява консумацията на вещества, които могат да причинят възпаление в кръвта и да доведат до сърдечни проблеми. 

От друга страна американски учени предлагат четири здравословни навика, които ще ви предпазят от сърдечни заболявания и ще удължат живота.

Изследователите обясняват, че са нужни няколко обикновени промени в начина на живот, които могат да подобрят здравето и да намалят риска от смърт по всякакви причини с 80 на сто за осем години.

Редовни упражнения, следване на правилен хранителен режим, поддържането на нормално тегло и най-важното - отказа от цигарите, са ключовите здравословни навици, съобщават учените.

Голямо изследване, осъществено от учени от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд, установило значителна връзка между начина на живот и сърдечното здраве в сравнително кратък период.

"Доколкото знаем, това е първото изследване, което открива защитната връзка между нискорисковия начин на живот и първите признаци на сърдечно-съдови заболявания, коронарни сърдечни заболявания и смърт. Ние изследвахме данни от над 6200 мъже и жени на възраст между 44 и 84 години, както бели, така и афроамериканци, латиноамериканци и китайци.

Всички бяха следени в период от средно 7,6 години. Тези, които усвоили и четирите здравословни навика, намалили с 80 на сто риска от смърт в този период спрямо участниците, които нямали никакви здравословни навици", заяви ръководителят на изследването Хаитам Ахмед.

В периода на изследването учените следели дали участниците преживяват сърдечен удар, внезапно спиране на сърцето, болка в гърдите, ангиопластика или умират от коронарно сърдечно заболяване или други причини. Изследователите създали скала на начина на живот за всеки участник, варираща от 0 (най-нездравословна) до 4 (най-здравословна), въз основа на диетата им, индекса на телесната маса, количеството умерена или интензивна физическа дейност и пушенето.

Само два процента от 129-те участници отговорили на всички четири критерия за здравословен начин на живот. Най-здравите участници намалявали с 80 на сто риска от смърт в последвалия период. Учените изтъкват, че изследването им показва значението на здравословните навици не само относно намаляването на риска от сърдечни заболявания, но и за предотвратяването на смъртността от всякакви причини.