Пътуваща изложба става достъпна и от смартфона

Варна Лайф

04-06-2013, 17:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

"Близки във времето и пространството" ще гостува в регионалните библиотеки в Бургас, Стара Загора, София, Русе, Хасково, Пловдив, Добрич и Варна

Пътуваща изложба "Близки във времето и пространството" ще открие тази вечер в столична книжарница Европейският дигитален музей и библиотека, заедно с основния си партньор в България - Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Експозицията съдържа изображения от миналото на обект или място – символи на осем български града – Бургас, Стара Загора, София, Русе, Хасково, Пловдив, Добрич и Варна. Към всяко изображение от миналото изложбата показва обекта или мястото към днешна дата, или това, което може да се види днес. Освен това, изображенията от сайта на Европеана притежават QR кодове, така че всеки посетител на изложбата може чрез смартфона си да получи достъп до сайта и да получи повече интересна информация.

Русе, наричан "Малката Виена" заради архитектурните си паметници, Света Богородица – покровителка на град Хасково и на френския град Лурд, Варна и Ница – "перлите" на две морета, неолитни селищни могили, открити в Стара Загора и Воклюз, Франция, обединяват време и пространство и прехвърлят границите на настоящето, за да популяризират идеята на Европеана – обединение на гражданите на Европа чрез споделяне на културното им богатство и осигуряването на достъп до него за всеки от всяка точка и по всяко време.

Пътуващата изложба ще гостува за седмица в регионалните библиотеки на градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Варна, Русе и Добрич в периода юни - август.