В "Приморски" чакат слънце, за да пръскат за кърлежи и да косят

Мисия Варна

04-06-2013, 13:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Едва 9 от 171 детски площадки в района са ремонтирани, повечето от останалите са в лошо състояние

Лошо време и недостатъчно финансови средства - това най-общо казано са двата препъни камъка в район "Приморски" във Варна, за да се извърши цялостно косене на зелените площи и дезакаризация. На пресконференция днес, кметът Петя Проданова обяви, че към момента са окосени само част от градинките в квартала. Много по-големи участъци - в целия комплекс "Левски" и около Стадион "Спартак" предстои да бъдат обработени по график този месец. До момента пръскани срещу кърлежи са 71 декара от общо 281 декара , вписани в плана, обяви още районният кмет. По думите й, от общината са дали обещание през юни да отпуснат допълнително още 40 000 лв. за този тип дейности, макар парите да са поискани още през май. Въпреки многото сигнали за нахапани от кръвосмучещите животинки граждани, причината да се бави дезакаризацията обаче е и в неподходящите атмосферни условия и честите валежи. За да се пръска срещу кърлежи, първо тревата трябва да се окоси, но в момента времето не позволява, вали често и тя избуява, обясни Проданова. Дезакаризация все пак е извършена около детски градини и училища, както и в близост до местата за игра.

По думите на районния кмет, от началото на годината в "Приморски" са ремонтирани едва 9 от общо 171 детски площадки. Като много лошо определи Петя Проданова състоянието на повечето съоръжения за игра на децата в междублоковите пространства. Деветте ремонтирани площадки пък са тези, които са били първи в класацията с най-много жалби, сигнали и оплаквания, подадени от родителите до кметската администрация.

На пресконференцията днес, Проданова очерта като сериозни за района също и проблемите, свързани с липсата на достатъчно общински жилища, недостигът на паркоместа, както и затлачването на деретата.

По отношение на общинските жилища, районът разполага със 141 такива, но картотекираните крайно нуждаещи се са 195 души, а от началото на годината са регистрирани още 10 семейства без дом. Що се отнася до паркингите, администрацията е наясно с проблема, увери Проданова, но с възможностите към момента е облагороден единствено паркингът в района на Свободния университет.