Бизнес омбудсман ще помага на малкия и средния бизнес

Мисия Варна

03-06-2013, 22:39

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Мерки за нови работни места и по-високи доходи представи кандидатът за кмет Иван Портних

Биснес омбудсман ще помага на малкия бизнес във Варна при общуването му с общинската администрация, при проблеми с монополите и всички институции. Той ще влезе в екипа на Иван Портних, който е кандидат за кмет на Варна. Стимули за разивите на бизнеса, нови работни места и по-високи доходи за варненци са приоритетите в програмата на номинирания от ГЕРБ претендент да управлява Варна в следващите 2 години. 

„Варна е градът, в който живея, в който живее семейството ми и расте детето ми“. С тези думи Иван Портних откри кампанията си за кмет на Варна. Той има амбицията да докаже, че с правилен, мениджърски подход градът може по нищо да не отстъпва на столицата и в много кратки срокове да се превърне в най-добрия град за живеене.

Във връзка с това Портних наблегна на богатия си мениджърски опит, натрупан в една от най-големите фирми по Северното Черноморие. Фактът, че от 2011 г. е общински съветник и дълго време е бил председател на комисия по финанси и бюджет, той използва, за да покаже, че познава добре приходната и разходната част на бюджета на Варна. От тук и убедеността му, че при правилно комбиниране с европейските фондове до 2 г. много от важните за града проекти могат да се случат.

В програмата на Иван Портних влизат още радикални и спешни действия за подобряване на уличната инфраструктура – на първо място бул. “Трети март“, както и благоустрояването на малките улички, междублоковите пространства и зелените площи. "След толкова години, в които нищо не се случваше в тази посока, през последните 2 месеца стана ясно, че има начин", заяви Портних припомняйки как като председател на финансовата комисия наложи разместване в предложения от стария кмет бюджет. Така стана възможно с пари от градската хазна да бъде ремонтирана важна пътна артерия като бул. "Сливница" и още над 10 по-малки улици.
Никога повече строителство в Морската градина, никакви коли в парка, пълно преасфалтиране на алеите, парково благоустрояване и на север от Шокъровия канал. Това са ангажиментите, които Иван Портних продължава да отстоява и сега, след като при приемането на ОУП успя строителната забрана в Морската да е в сила чак до Евксиноград, наложи включването на Морската градина сред приротените за финансиране зони през следващия програмен период и издейства проект за преасфалтиране на алеите и обновяване на озеленяването да бъде включен сред приоритетите на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Алтернативни форми за решаване на проблема с недостига на места в детските градини разработва в момента екипът на кандидата за кмет. Според него строителството на детски градини ще забави осигуряването на места за всички малки варненци, а дори и с отпуснатите от държавата 4 млн. лева общинската администрация не можа да започне нужните градежи.

Въпреки че Варна бе столица на протестите през февруари, ГЕРБ, колкото и да звучи нескромно, тук има най-високи резултати на парламентарните избори. Това заяви депутатът Лиляна Павлова, която представи кандидата за кмет Иван Портних.

Тя благодари на варненци, че са дали вота си за ГЕРБ и бе категорична, че гласът на хората ще се чува в Народното събрание. Обещанията, дадени в предизборната кампания от партията, ще бъдат изпълнени и в опозиция, каза още Павлова. Предстоят законодателни инициативи на групата на ГЕРБ за морския бизнес, за рибарските пристанища в най-скоро време, допълни тя и потвърди, че още през 2014 г., след довършване на преговорите, ще започне строителство на магистрала „Хемус“, за която има средства.

Според Лиляна Павлова кандидатът за кмет на Варна Иван Портних е избран единодушно, като е номиниран от всички структури, парламентарната група на ГЕРБ и изпълнителната комисия.
Тя направи още едно любопитно отклонение - разказа за опита си като министър с участието на Варна в различни програми и проекти: "През последната година всяка седмица Иван Портних е бил в София да натиска по министерствата, за да се осигурят пари за варненските проекти. Така беше и с 5-те милиона лева за градската среда, които Варна получи след упорито настояване от страна на г-н Портних въпреки че кандидатстването по програмата беше затворено. Така беше и с проекта за интегриран градски транспорт със скорстна автобусна бърза лента и изграждането на автоспирките, който беше докаран до задънена улица. Заслуга на Портних е и включването на Варна в проекта за доставката на тролеи, тръжната процедура, за които е на финалната права".