Папазов - първият министър моряк

Мисия Варна

31-05-2013, 11:13

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Oт Освобождението насам морски човек не е бил дори и зам.-министър във ведомството.

Исторически момент, светлина за морска България! Така капитани и матроси във Варна коментират избирането на досегашния шеф на пристанището в морската столица кап.д.п. Данаил Папазов за шеф на транспортното министерство в кабинета "Орешарски", пише в. "Стандарт".  Това надмина очакванията ни, признава кап. Богдан Богданов, шеф на Българската морска камара. Той е категоричен, че от Освобождението насам морски човек не е бил дори и зам.-министър във ведомството. Притесняваме се как капитанът ще осъмва сутрин без да види морето, казват най-близките приятели и съвипускници на Папазов от Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров". Някои отиват и по-далеч, като се шегуват, че няма да изтрае дълго и ще настоява да се проведе докрай децентрализацията, започната от предишния кабинет. И без това кап. Данаил Папазов винаги е отстоявал позицията, че мястото на морските институции трябва да е на брега - във Варна или Бургас.

Министерската клетва на морския вълк в сряда обаче нагорча. Докато депутатите гласуваха новото правителство, приятели на Папазов изпращаха в последния му път най-близкия приятел и съвипускник на Папазов - Кръстан Золумов, бивш директор на пристанище Бургас. "Тежко ми е, почина, а не можах да бъда на поклонението му", каза пред "Стандарт" Папазов.
Подчинените на капитана във Варна са категорични, че е работохолик, който дори и в отпуск не пропуска и ден да не мине през пристанището. Освен това е човек без наколенки - винаги отстоява себе си. Докерите казват, че капитанът всъщност е много земен човек. Винаги разговаря с тях, разбират се, не пропуска да ги нахока при гаф, но никога не се държи началнически и високомерно.

Папазов се е появил на бял свят преди 54 години под водната зодия "Риби". Морският вълк има успешен брак и две деца, а сега се радва и на двама внуци. Малките хлапета са голямата радост на капитана - Данаил-Емил е на 4 г., а Гриша - на 1,2 г. Папазов е роден в селото, където Йовков е учителствал - Красен, но е живял винаги във Варна, припомнят негови приятели.

По думите им транспортният министър разпуска с книги на морска тематика, за пътешествия, със сериалите и предаванията на "Нешънъл Джеографик". Луд е по хард рока и съжалява, че няма да може да бъде на концертите на любимия "Дийп Пърпъл" в Каварна и в Пловдив. Харесва още парчетата на "Назарет", "Юрая Хийп" и "Пинк Флойд".
На младини е играл футбол на стадион "Тича" - в юношеския отбор на "моряците". Спортът е неговата страст и от години е президент на сдружение спортни клубове "Черно море", а от миналото лято и на баскетболния "Черно море - порт Варна".

Кап.д.п. Данаил Папазов е изпълнителен директор на пристанище Варна от 2001 година. Преди това е бил старши помощник-капитан в "Аренкил", Хамбург, суперидентант на фериботния комплекс Варна - Новоросийск, помощник-капитан към БМФ. Има 10 години плаване зад гърба си. След като се дипломирал в специалността "Корабоводене" в морската Алма матер, започнал работа първо на пристанище Варна - Запад. Той има редица международни специализации в Лондон и Германия. Член е на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море"(BASPA). Въпреки икономическата криза при управлението на капитана пристанище Варна излиза винаги на печалба. За миналата година тя надхвърля 4.2 млн.лв. след облагане, а товарооборотът далеч над 9 млн. т. и почти стигна рекорда от предходната година от 9.150 млн.т, когато беше върхът в цялата 107-годишна история на порта.