Племенникът на убития аксаковски бизнесмен ще чака делото в ареста

Крими

30-05-2013, 16:38

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Предстои изготвянето на обвинителен акт и вкарването му в съда

Димо Стоянов, разследван за убийството на чичо си - аксаковският бизнесмен Борислав Енев, ще дочака края на досъдебното производство в ареста. С определение от днес, Варненският окръжен съд потвърди мярката му за неотклонение "задържане под стража".Близо 7 месеца след първоначалния арест на 26-годишния племенник на убития, досъдебното производство е във финалната си фаза. Предстои изготвянето на обвинителен акт и вкарването му в съда. Пресслужбата на ВОС припомня, че Стоянов е зад решетките от 12 ноември миналата година, след като му беше повдигнато обвинение, че именно той е убил Енев. Бизнесменът беше открит прострелян в тила в дома си на 7 ноември миналата година.

Първите следствени действия насочиха разследващите към племенника му Димо Стоянов - последният, с когото Енев е разговарял в къщата си. Към края на февруари тази година ВОС прецени, че събраните нови доказателства разколебават първоначалното обосновано предположение, че Димо е съпричастен към убийството. В резултатите от Физикохимичната експертиза, изследвала дрехите и обувките на обвиняемия не се намериха следи от нитроцелулоза. Липсват такива и от ръцете на Димо.

Заключенията на тези експертизи, изводите на балистичната експертиза, както и други гласни свидетелства, сериозно разколебават първоначалното обосновано предположение, че Димо Стоянов е съпричастен към убийството на Борислав Енев. В началото на март обаче Варненският апелативен съд прецени, че въпреки новите доказателства, въпреки заключенията на балистичната експертиза, че с пистолета на Стоянов не е извършено убийството, то има достатъчно други гласни свидетелства и справки (от мобилни оператори и камери), чиято преценка обосновава предположението, че Димо Стоянов е съпричастен към убийството на Борислав Енев и така потвърди ареста му.