Бавят решението за детското хранене

Мисия Варна

29-05-2013, 19:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Работна група ще продължи да търси изясняване на казуса до 3 юни

Как да се хранят децата здравословно, без да се тормозят директорите на забавачките - така най-кратко може да се обобщи заплетеният казус около храненето на малчуганите в детските градини във Варна. Темата и днес предизвика разгорещените разговори на заседанието на комисията по наука и образование към местния парламент.

Въпреки че утре изтича срокът, в който работна група от общинари трябваше да намери решение на въпроса как да се осъществява организацията на хранене в 52-те общински детски градини в съответствие с нормативната уредба, яснота по проблема все още няма.

В писмо до съветниците, шефове на забавачки в морската столица изразяват притеснение, че не е много ясно какви ще са правомощията им по отношение на детското хранене. Вече трети месец ръководителите те се лутат в омагьосан кръг, а ОбС бави своето решение по казуса. От една страна, съгласно решение на Общинския съвет, осигуряването на храна за най-малките е в компетенциите на общината като изрично е вписано,че директори на детски градини нямат делегирани права за извършване на обществени поръчки за храненето, но от друга - те трябва да проведат процедури по Закона за обществените поръчки.

Общинарите така и не гласуваха предложението на съветника Костадин Костадинов, вместо да се говори за проблема по принцип и директорите на детските градини да се притесняват в очакване на решение, Общинският съвет просто да върне старата организация и храненето на най-малките да бъде възложено на общинското дружество "Ученическо и столово хранене". Вместо това бе приет нов срок - до 3 юни работната група да се активизира, а на масата на заседаващите следващия път да има и доклад за това в колко от забавачките в града базата позволява да се готви, какво оборудване е необходимо и колко ще струва купуването на ново там, където има нужда.