В региона: Чужди инвестиции няма, но пък имаме висшисти

Мисия Варна

29-05-2013, 13:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

В региона броят на младите хора на възраст между 30 и 34 години с висше образование е над националните показатели - 29,3 %.

Спад в преките чуждестранни инвестиции, по-малко рехабилитирани второкласни и четвъртокласни пътища и задоволително, но недостатъчно популяризиране на туризма като структурноопределящ приоритет - това са само част от заключенията в Годишния доклад за изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточния район през 2012 г. Документът бе представен на заседанието на Съвета за развитие и Регионалния координационен комитет в областната администрация във Варна.

Според доклада, въпреки че нивото на здравеопазването е добро, системата на образование не е достатъчно гъвкава, а делът на отпадналите от училище деца е 15,3 %. В района се наблюдава голяма външна миграция, но пък броят на младите хора на възраст между 30 и 34 години с висше образование е над националните показатели - 29,3 %. Същевременно, броят на научно-изследователските дейности не е задоволителен. 

Докладът сочи още, че през 2012 година в района е намалял процентът на хората, използващи градския транспорт, като една от причините за това е, че в някои от общините вече не се поддържа такъв. През изминалото 12-месечие се е увеличил обновеният жилищен фонд, но в изграждането на нови и рехабилитирането на стари пречиствателни станции има застой.
Едно от заключенията в доклада е, че Варна може да бъде балансьор на София за района, но трябва да има и други развити градове, които да удрят рамо на морската столица. Според авторите на документа, наложително е да се изгради полицентрична система от градски системи. 

До края на юни, председателството на Регионалния съвет за развитие е в ръцете на губернатора на морската столица. От 1 юли съгласно приетия жребий щафетата трябва да поеме областният управител на Търговище.