14-годишна се трови с хапове, неин връстник препи след часовете

Животът

28-05-2013, 16:19

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Момичето имало любовни терзания, момчето се почерпило с приятели от училище

Двама пациенти - момиче и момче на по 14 години са преминали през Клиниката по токсикология във Военната болница във Варна през последните няколко дни. В единия случай препиване с водка вчера по обед вкарва в лечебницата тинейджър, който решил да се почерпи с приятели след часовете. Младежът изпил 200 мл. от твърдия алкохол, но явно количеството не му понесло и се озовал в здравното заведение, придружаван от свой съученик. Преди няколко дни пациент на токсикологията става и 14-годишна девойка, решила да се отрови, нагълтвайки огромно количество лекарства. Като се има предвид, че е опитала да сложи край на живота си през почивните дни, най-вероятно причината не са проблеми в училище, а по-скоро някакви лични несгоди или любовна драма, коментира пред Varnautre.bg доц. Петко Маринов от клиниката.

По думите му случаите на препили деца на възраст от около 14 години не често явление в здравното заведение. Обикновено след прекаляване с алкохола пациенти на токсикологията стават младежи на над 16 години. В повечето случаи до болничното легло стигат "смелчаците", които, за да покажат, че са по-зрели от останалите, прекрачват границата и прекаляват с алкохола. В никакъв случай не може да се обобщава, че масово пияни младежи постъпват при нас, категоричен бе доц. Маринов. Според него много от непълнолетните употребяват алкохол по време на събирания, но обикновено родителите им не са в течение. Редки са случаите и на постъпили в лечебното заведение пациенти, съчетали алкохол и някакви наркотици. Според статистиката, веднъж месечно има по един пациент, който е прекалил с комбинация от концентрат и марихуана, амфетамини или друга синтетична дрога.

От почивните дни насам през варненската Клиника по токсикология са преминали седем пациенти, употребили голямо количество алкохол. Трима от тях са на 18 години, добави доц. Маринов. По думите му едно от момчетата е българин, а останалите двама са почиващи на Златните румънец и германец. Младежът от северната ни съседка бил придружаван в лечебницата от свои учители, не се знае обаче дали е в България, за да празнува абитуриентски бал. В статистиката на токсикологията са записани и три случая на опити за самоубийства с медикаменти. Освен 14-годишната девойка, в болницата са приети и 44-годишен мъж, както и жена на възраст от около 60 години. За късмет почти всички от пациентите са изписани без опасност за живота.